Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve çeşitli üniversitelerin sistemlerine izinsiz bir şekilde erişim sağlayarak sahte mezuniyet ve sürücü belgeleri düzenleyenlere yönelik soruşturmayı sürdürüyor.
ONLARCA SAHTE EHLİYET VE DİPLOMA VERİLDİ
Ekol TV Muhabiri İlker Turak’ın yaptığı özel habere göre, yürütülen soruşturma çerçevesinde; mühendislik, tarih ve eczacılık gibi bölümlerden toplamda 70 ayrı sahte mezuniyet belgesinin üretildiği ortaya çıktı. E-imza ile gerçekleştirilen sahtecilik faaliyetleri bununla sınırlı kalmadı; yazılı ve direksiyon sınavında başarısız olan kişilerin notları yükseltilerek 100’den fazla kişiye sahte ehliyet verilmesi sağlandı.
Sahte mezuniyet belgeleri ve ehliyetler üretmek için kullanılan yöntemler dikkat çekici bir şekilde uygulanmış. İlk olarak bazı elektronik sertifika hizmet sağlayıcı kuruluşlarda sahte kimlik ve ehliyetlerle kamu kurumlarındaki yöneticilere ait e-imzalar üretildi. Ardından bu e-imzalar kullanılarak kamu kurumlarının sistemlerine izinsiz erişim gerçekleştirildi.
Örneğin, ilk olarak Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olan öğrenciler belirlendi ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sistemine yetkisiz erişim sağlanarak, bu fakülteden mezun olan ve hayatını kaybeden öğrenciler tespit edildi. Bu veriler ışığında, Gazi Üniversitesi sistemine izinsiz erişim yaptıktan sonra belirtildiği üzere, ölen öğrencilerin kayıtları silindi ve bu kayıtlara yenileri eklendi.
Hayatını kaybeden öğrencilerin yerine tam sayıda yeni öğrenci kaydı yapıldığı için durumun fark edilmemesi sağlandı. Yine sahte notlar ve düzenlenmiş transkriptlerle sahte mezuniyet belgeleri oluşturuldu.
Aynı sistem, sürücü belgeleri üretiminde de uygulandı. Yetkili kişilerin sistemlerine izinsiz giriş yapılarak notlar üzerinde değişiklikler gerçekleştirildi ve sahte ehliyetler üretildi.
Soruşturma kapsamındaki incelemelerde, şüphelilerin neredeyse her üniversiteden profesör, dekan ve öğrenci işleri daire başkanı gibi onay yetkisine sahip kritik kişilerin e-imzalarını klonladığı belirlendi.