Android işletim sisteminin sürekli gelişimi, bu sistemi çalıştıracak cihazların da yüksek standartlara ulaşmasını zorunlu kılıyor.
Android 15, önceki sürümlere kıyasla daha karmaşık bir yapıya sahip olması nedeniyle, cihazların belirli bir minimum dahili belleğe sahip olmaları kritik bir önem taşımaktadır.
Önceden, Android 13 veya Android 14 sorunsuz bir şekilde çalıştırılmak istendiğinde en az 16 GB dahili depolama alanı yeterli olmaktaydı.
Ancak Android 15 ile birlikte bu gereksinim iki katına çıkarak en az 32 GB’a ulaşmış durumda.
DEPOLAMA ALANININ BÜYÜK BÖLÜMÜ SİSTEM VERİLERİ VE UYGULAMALARA AYRILACAK
Google, belirlenen 32 GB’lık minimum depolama alanının yaklaşık %75’inin sistem uygulamaları, kullanıcı uygulamaları ve dosyaları ile önceden yüklenmiş yazılımlar gibi çeşitli veriler için ayrılacağını aktarıyor.
DAHA AZ DEPOLAMAYA SAHİP CİHAZLAR ANDROID 15’E YÜKSELTİLEMEYECEK
En az 32 GB dahili belleğe sahip olmayan akıllı telefonlar ve tabletlerin, gerekli kriterleri karşılayamadığı için Android 15’e yükseltilemeyeceği özellikle belirtiliyor.
Yeni düzenlemelere rağmen, OEM (Orijinal Ekipman Üreticisi) şirketlerinin 32 GB’tan daha az depolama alanına sahip giriş seviyesi Android cihazlar üretmeye devam edebileceği ifade ediliyor.
Fakat bu durumda, bu cihazlara Google Mobil Hizmetleri’ni (GMS) ekleme izni verilmeyeceği de vurgulanıyor.
ANDROID 15 İÇİN RAM GEREKSİNİMLERİ DE ARTIYOR
Google, aynı zamanda Android 15 için RAM (Rastgele Erişim Belleği) gereksinimlerini de artırdı. Daha önce, yalnızca 2 GB RAM’e sahip Android 14 cihazları Android Go Edition ile birlikte sunulabiliyordu.
Android 15 itibarıyla, 3 GB RAM’e sahip cihazlar da düşük bellek optimizasyonlarını (Android Go Edition) etkinleştirebilecek.
Android 16’dan itibaren ise, RAM gereksinimlerinin daha da artabileceği ve düşük bellek optimizasyonlarını etkinleştirmek için 4 GB RAM’e sahip cihazlara ihtiyaç olabileceği öngörülüyor.