OpenAI’nin kurucu ortağı ve CEO’su Sam Altman, Amerika Birleşik Devletleri Senatosu Ticaret Komitesi’nde yaptığı açıklamalarla, ülkenin küresel yapay zeka (YZ) alanındaki liderliğinin Çin karşısında uzun sürmeyeceği uyarısında bulundu.
Yüksek teknoloji sektörü temsilcileri arasında bulunan AMD, CoreWeave ve Microsoft’un liderleriyle birlikte düzenlenen panelde, ABD’nin bu alandaki üstünlüğünü nasıl sürdürebileceği üzerine görüşler paylaşıldı.
ALTMAN’DAN YAPAY ZEKA DÜZENLEMESİNDE TUTUM DEĞİŞİKLİĞİ SİNYALİ
Son iki yılda Altman’ın yapay zeka düzenlemesine yönelik yaklaşımında önemli bir değişiklik yaşandığı gözlemleniyor. Geçmişte hükümet denetimini savunan CEO, artık daha temkinli bir tutum sergilemeye başladı.
Bu değişiklik, özellikle eski Başkan Donald Trump yönetiminin yapay zeka gelişimini desteklemek adına engellerin kaldırılması yönündeki vurgusuyla bağlantılı olarak değerlendiriliyor.
Senatör Ted Cruz’un, ABD’nin Çin’e karşı yapay zeka mücadelesinde önde olup olmadığı şeklindeki sorusuna Altman, OpenAI ve Google gibi Amerikan şirketlerinin geliştirdiği modellerin dünyadaki en gelişmiş yapay zeka sistemleri arasında yer aldığını ifade etti. Ancak, mevcut durumda “Ne kadar önde olduğumuzu söylemek çok zor, ama çok fazla zamanımız olmadığını belirtmeliyim.” diyerek liderliğin zayıf taraflarına dikkat çekti.
Senato duruşmasında Altman ve diğer teknoloji liderleri, yeni kısıtlamalardan ziyade yapay zeka altyapısına ve iş gücü eğitimine daha fazla yatırım yapılmasını gerektiğini savundu.
Altman, yapay zeka modellerinin piyasaya sürülmeden önce test edilmesini şart koşan bir planı “felaket” olarak tanımlayarak katı kurallara karşı çıktı.