Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma, Avrupa’nın önemli bir mesele haline gelmiş durumda. Bu çerçevede, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Alman Federal Meclisi’nde 2025 bütçe görüşmeleri sırasında savaşın mevcut durumu, ülkesinin göç politikası ve ekonomik konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Merz, meclisteki bazı siyasi grupların ve Rus yanlısı sağ kesimlerin baskısına rağmen Ukrayna’ya destek vermeye devam edeceklerini dile getirdi. Diplomasinin etkisinin sona erdiğini ifade eden Merz, “Suçlu bir rejim, askeri güç kullanarak bir ülkenin varlığını tehdit ettiğinde, Avrupa’nın siyasi özgürlüğünü yok etmeye kalktığında benim liderliğimdeki hükümet, bunu önlemek için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Bu noktada halkımızın büyük çoğunluğunun görüş birliği içinde olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.
Almanya’nın hem Avrupa Birliği (AB) hem de NATO’daki rolüne değinen Merz, ülkesinin savunma kapasitesini artırmak için alınan önlemlerden bahsetti. NATO üyesi ülkelerin savunma harcamalarını, 2035 yılı itibarıyla gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 5’ine çıkartma kararını vurgulayan Merz, “Eğer bu adımı atmasaydık, savunmamıza daha fazla yatırım yapmaya istekli olmasaydık, felaketle karşılaşabilirdik. AfD ve Sol Parti’nin görüşlerini benimsemiş olsaydık, Almanya’nın NATO üyeliğinin 70. yılında ittifakın çökmesi kaçınılmaz olabilirdi” dedi.
Merz, Amerika Birleşik Devletleri ile yaşanan gümrük tarifeleri anlaşmazlığının çözümünde, ABD Başkanı Donald Trump ile yakın temas halinde olduğunu belirtti. Avrupa Birliği’nin ay sonuna kadar bir anlaşmaya varabileceği konusunda iyimser olduğunu dile getirdi. “Amacımız, ABD ile Avrupa Birliği arasındaki ticareti mümkün olan en düşük gümrük vergileriyle destekleyen bir ticaret anlaşmasına en kısa sürede ulaşmaktır” ifadelerini kullandı.
Yeni göç politikası ile ilgili eleştirilere yanıt veren Merz, “Düzensiz göçü engellemek için ilk adımlar atıldı. Yılın başından itibaren iltica başvurularında yüzde 43 oranında bir azalma görüldü. Binlerce yasa dışı giriş, reddedilmeler ile engellendi” dedi.
Mültecilerin ikincil koruma kapsamındaki aile birleşiminin askıya alındığını hatırlatan Merz, bu sorunun çözüleceğini ifade etti. Merz, “Almanya’daki tüm insanlara, burada yaşamanın keyifli olduğunu ve barış ile özgürlük ülkesinde yaşadığımız için ne kadar şanslı olduğumuzu göstermek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Almanya’nın sınırlarında sıkı kontrollerin yeni bir karara kadar devam edeceği bilgisini de veren Merz, düşük gelirlilere verilen sosyal yardım kapsamında yapılacak kapsamlı reformun hazırlıklarının sürdüğünü açıkladı. “Bu reformun sonbaharda gündeme geleceğini ve Alman Meclisi’nde tartışılacağını belirtti. Almanya, 2022 yılından bu yana Ukrayna’ya yaklaşık 44 milyar euro (yaklaşık 50 milyar dolar) değerinde yardım sağladı.”