Almanya’da Paritaet Refah Derneği tarafından yayımlanan bir raporda, ülke genelindeki yoksul sayısının 2023 yılına kıyasla yüzde 1,1 oranında artarak toplam nüfusun yüzde 15,5’ine ulaştığı bildirildi.
“2024’TE 13 MİLYON KİŞİ YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞADI”
Raporda, bu durumun Almanya’da yaşayan her altı kişiden birinin yoksul olarak kabul edildiği anlamına geldiği vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılı itibarıyla 13 milyon kişinin yoksulluk sınırının altında yaşam sürdüreceği ifade edildi.
Söz konusu 13 milyon kişinin 5,2 milyonunun ciddi maddi yoksunluk çektiği, bunun yanı sıra evlerini ısıtma ya da eski kıyafetlerini yenileme gibi temel ihtiyaçları karşılamakta zorlandıkları belirtildi.
ARTAN KONUT MALİYETLERİ YOKSULLUĞU DERİNLEŞTİRİYOR
Artan kira bedelleri ve konut maliyetlerinin, Almanya’daki yoksulluk oranının yükselmesindeki başlıca etkenlerden biri olduğu ifade edilen raporda, yoksul hanelerin yüzde 37’sinin gelirlerinin yüzde 40’ından fazlasını konut giderlerine harcarak aşırı bir yük altında kaldığına dikkat çekildi.
Ayrıca, yoksul hanelerin yüzde 25’inin gıda, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarını karşılamada ciddi mali zorluklarla mücadele ettiği ve bu durumun endişe verici olduğu belirtildi.
“MİLYONLARCA KİŞİNİN ZATEN ZOR OLAN MALİ DURUMUNU DAHA DA KÖTÜLEŞTİRDİ”
Paritaet Refah Derneği yöneticisi Joachim Rock, bu rapor hakkında yaptığı açıklamada, “Son yıllarda satın alma gücündeki kayıp, bu durumdan etkilenen milyonlarca insanın zaten zor olan mali koşullarını daha da kötüleştirdi” değerlendirmesinde bulundu.
Rock, yeni kurulacak hükümetin yoksulluk ve sosyal dışlanma ile mücadeleyi en öncelikli konularından biri haline getirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Almanya’daki medyan gelirin enflasyondan arındırılmış değeri ise 921 avro olarak belirlendi. Ülkede yoksul sınıf içerisinde bulunan bireylerin yüzde 30’unu ise göçmenler oluşturmaktadır.