Almanya’da yeni bir yasa ile Alman vatandaşlığına geçişler kolaylaşıyor ve çifte vatandaşlık engelleri kalkıyor. Artık Almanya vatandaşlığına geçmek isteyenler, kendi ülkelerinin vatandaşlığını bırakmak zorunda kalmayacak. Bu sayede Türkiye’de yaşayan vatandaşlar, Türk vatandaşlığından ayrılmadan Alman vatandaşlığına sahip olabilecekler.
Yasa ile Alman vatandaşlığına geçme süresi de kısalıyor. Artık Alman vatandaşlığına geçmek için gereken yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla düşürülüyor. Ayrıca, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen kişilerin yaşam şartlarına uyum sağlama, okul veya mesleki başarı, gönüllü çalışma veya dil öğrenme gibi durumlarda bu süre 3 yıla kadar düşebilecek.
Almanya’da doğan çocuklar, ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığına sahip olabilecekler. Daha önce 23 yaşına kadar ebeveynlerin vatandaşlık seçimi zorunluluğunu kaldıran “opsiyon modeli” de artık geçerli olmayacak.
Vatandaşlık başvurusunda bulunanlar Almanca dil bilgisini göstermeli ve vatandaşlık testine girmelidir. Alman vatandaşlığına kabul edilmeyecek olanlar ise Yahudi düşmanlığı, ırkçılık, yabancı düşmanlığı veya kadın erkek eşitliğini kabul etmeyen kişilerdir.
Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler ayrıca Nazi rejiminin hukuksuzluğu ve bundan doğan Almanya’nın tarihsel sorumluluğunu kabul etmelidirler. Ayrıca Almanya’da artan Yahudi düşmanlığına karşı tepki olarak vatandaşlık testi konuları genişletildi.
İşgücü Anlaşması kapsamında Almanya’ya sözleşmeli işçi olarak gelen kişiler için vatandaşlık başvurusunda yazılı sınav ve bazı koşullar uygulanmayacak. Göçmenlik Dairesi’ne sorumlulukların geçmesiyle vatandaşlık başvurularının dijitalleşmesiyle süreç kolaylaşacak.
Vatandaşlık süreçlerini hızlandırmak için çalışılacak olsa da bu yıl tüm başvuruların sonuçlandırılması mümkün olmayacak. Başvuruların eksiksiz olması ve olası acil işlemler için bireylere öncelik verilecek. Berlin’deki Türk toplumundan yoğun başvuru beklentisiyle sürecin hızlandırılması hedefleniyor.