Almanya, bir zamanlar Avrupa’nın ekonomik motoru konumundayken, son dönemde yabancı yatırımcılar nezdinde endişe verici bir düşüş trendi ile karşı karşıya kalmıştır.
Denetim ve danışmanlık firması EY, Almanya’daki doğrudan yabancı yatırımlara ilişkin güncel raporunu yayımladı.
Bu rapor, Almanya’nın yabancı yatırımlar açısından son 13 yılın en zor dönemini yaşadığını gözler önüne serdi.
2011’DEN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYEDE
Raporda belirtilen verilere göre, Almanya’da doğrudan yabancı yatırımlar düşüş göstermeye devam ediyor.
Yabancı şirketlerin açıklanan yatırım projeleri, geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 17 azalarak 608’e geriledi ve böylece 2011 yılından bu yana en düşük seviyeye ulaştı.
“AVRUPA’NIN DİĞER BÖLGELERİNİ GERİDE BIRAKIYORUZ”
Bu durum, art arda yedinci yıllık düşüşü de beraberinde getirmiştir. EY Almanya’nın Ülke Yönetici Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Henrik Ahlers, konuya dair yaptğı değerlendirmede, önümüzdeki günlerde Almanya’daki yabancı yatırım projelerinin sürekli azalmasının kaygı verici olduğu vurgusunu yaptı. Ahlers, “Bu durum Almanya için bir iş merkezi olarak başka bir alarm sinyalidir. Avrupa’nın diğer bölgeleri çok daha iyi bir performans sergilerken biz bu süreçte geride kalıyoruz. Yabancı yatırımların düşüşü hız kazanıyor.” dedi.
“ALMANYA SON YILLARDA ÇEKİCİLİĞİNDEN ÇOK ŞEY KAYBETTİ”
Ahlers, Almanya’nın yabancı yatırım çekmede neden kötü bir performans sergilediğine dair birkaç sebep sunarak, “Son yıllarda Almanya, çekiciliğinin birçok yönünü kaybetti. Diğer Avrupa ülkeleri, kamunun dijitalleşmesini ilerletme ve iş dünyasını destekleyen kültürleri geliştirme konusunda önemli adımlar atarken, Almanya yer kaybediyor. Ayrıca yüksek vergi yükü, artan işgücü maliyetleri, pahalı enerji ve etkili bir bürokrasi ile öz kaynak bulma zorluğu gibi uzun yıllardır eleştirilen konular, yabancı yatırımcıların ilgisini azaltıyor.” şeklinde açıklamalar yaptı.
“BU KESKİN DÜŞÜŞ, AVRUPA’DAKİ BAŞKA BÖLGELERDE GÖRÜLMÜYOR”
2017 yılındaki rekor seviyeden bu yana Almanya’daki yatırım projelerinin toplamda yüzde 46 azaldığına dikkat çekilen raporda, “Avrupa’nın başka hiçbir büyük bölgesinde bu denli sert bir düşüş yaşanmamıştır.” ifadesi yer aldı.
Karşılaştırma açısından, Birleşik Krallık’ta yatırım projelerinin sayısı Brexit sürecine rağmen aynı dönemde sadece yüzde 25 azalmıştır.
AVRUPA’DA YABANCI YATIRIMDA BİR DÜŞÜŞ SÖZ KONUSU
Avrupa genelinde geçen yıl itibarıyla yabancı yatırımcılar tarafından açıklanan projelerin sayısı yıllık yüzde 5 oranında düşerek 5,383’e geriledi. Fransa, yatırım projeleri sayısında yüzde 14’lük bir azalmayla 1,025’e gerilemesine rağmen Avrupa sıralamasındaki liderliğini sürdürmeyi başardı.
İkinci sırada yer alan Birleşik Krallık’ın proje sayısı ise yüzde 13 azalarak 853’e düştü. Almanya, üçüncü sırada yer alıyor. Avrupa’nın büyük bölgeleri arasında yalnızca İspanya ve Polonya geçen yıl sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 13’lük bir artış kaydetti.
ALMAN ŞİRKETLERİ DİĞER AVRUPA ÜLKELERİNE YATIRIM YAPIYOR
Yabancı şirketlerin Almanya’yı daha az tercih etmesiyle birlikte, Alman şirketlerinin diğer Avrupa ülkelerine yönelmesi dikkat çekmektedir.
Alman şirketlerinin yatırım projeleri, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 2 artarak 633’e yükseldi.
ABD şirketleri ise 942 proje ile Avrupa’da en fazla yatırım gerçekleştiren taraf oldu.
Doğu Avrupa’da, Alman şirketleri 214 projeyle en büyük yatırımcı konumunu korudu.
ÇİN, ALMANYA’DAKİ EN BÜYÜK YATIRIMCI
Son yıllarda Almanya’daki faaliyetlerini önemli ölçüde azaltan ABD şirketlerinin aksine, Çinli şirketler Almanya’daki yatırımlarını sürdürmeye devam etti. Çin’den gelen yatırım projelerinin sayısı 99’dan 96’ya düşmüş olsa da bu sayı son 5 yıldaki seviyesini korumakta.
Çin, ilk kez 96 projeyle ABD’yi (90 proje) geride bırakarak Almanya’daki en büyük yatırımcı konumuna yükseldi.
Almanya, Avrupa içinde Çinli şirketler tarafından en çok tercih edilen ülke durumunda. Geçen yıl Avrupa’da gerçekleştirilen 260 Çin yatırımlı projeden 96’sı, yani yüzde 37’si, Almanya’da gerçekleştirilmiştir. Almanya’yı, İspanya 30, Fransa 27 ve İngiltere 22 projeyle takip etti.