Son zamanlarda Avrupa’da artan jeopolitik gerginlikler, özellikle Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan politikaları ve NATO sınırları üzerindeki tehdit algısı, Avrupa’nın savunma stratejilerine yeni bir yön vermiştir.
Bu bağlamda, Almanya, savunma sanayisine yönelik ilgi ve yatırımlarını artırarak askeri kapasitesini güçlendirme hedefi doğrultusunda somut adımlar atma kararı almıştır.
Almanya’nın savunma sanayine olan yönelimi, son yıllarda belirgin bir hale gelmiş ve bu kapsamda, Almanya federal konseyi Bundesrat, savunma, altyapı ve iklim koruması için oluşturulan 500 milyar euroluk Büyük Savunma ve Altyapı Fonu’nu onaylamıştır.
ALMANYA HAZIRLIK İÇİN HIZLANIYOR
Almanya, yeni nesil savaş uçakları, tanklar ve siber savunma sistemleri gibi teknolojilerin geliştirilmesine hız vermiştir.
Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, BBC’ye verdiği röportajda, “Rusya tarafından tehdit altındayız. NATO’nun dört yıl içinde olası bir saldırıya hazırlıklı olması gerekiyor” şeklinde açıklamalarda bulunarak, ülkenin savaşa hazırlık sürecini hızlandırdığını bildirmiştir.
“PUTİN’İN TEHDİTLERİ ÖNEMLİ”
Almanya’nın savunma harcamalarını sıkı borçlanma kurallarından muaf tutma kararının ardından konuşan Breuer, Rusya’nın agresif tutumunun yalnızca Ukrayna ile sınırlı kalmayacağını düşündüğünü ifade ederek, bu nedenle savunma bütçesindeki artışın aciliyetini vurgulamıştır. Breuer, “Putin tarafından tehdit ediliyoruz. Bu tehdidi savuşturmak için gereken her şeyi yapmalıyız. Mesele, hazırlanmak için ne kadar zamana ihtiyaç duyduğumuz değil; asıl olan, Putin’in bize hazırlık için ne kadar zaman tanıyacağı. Ne kadar erken hazırlık yaparsak o kadar iyi olacaktır” demiştir.
“GERÇEK BİR TEHDİT VAR”
General Breuer, Rusya’nın askeri harcamalarının önemli bir boyut kazandığını ve bu durumun hibrit savaş uygulamaları içerisinde siber saldırılardan bilinmeyen insansız hava araçlarına kadar pek çok alana yayıldığını belirtmiştir. Putin’in sert söylemleri ile birleştiğinde bu durumun “tehlikeli bir karışım” oluşturduğunu dile getiren Breuer, “Batı dünyasının aksine, Rusya dar bir perspektiften bakmıyor. Burada yalnızca barış veya savaş gibi iki uçtan söz edemeyiz. Hibrit savaş, başlangıcında bir süreçte yoğunlaşmış ve sonra tekrar durulmuştur. Bu nedenle gerçek bir tehdit ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullanmıştır.
ORDU İÇİN YENİ FİNANSMAN KAYNAĞI
500 milyar euroluk Büyük Savunma ve Altyapı Fonu’nun, uzun süredir yeterince yatırım almayan Alman ordusu için kritik bir fırsat olduğunu belirten General Breuer, bu fon sayesinde ordunun 67 milyar euro destek alacağını ifade etmiştir. Borçlanma sınırlamalarının kaldırılmasının, ordunun sürekli bir finansman kaynağına erişmesini sağlayacağını ve mevcut eksikliklerin giderilmesine yardımcı olacağını eklemiştir.
Bu önemli adım, Başbakan Olaf Scholz’un görev değişikliği sonrası yerine geçmesi beklenen Friedrich Merz tarafından hızla uygulamaya konulmuştur. Merz, öneriyi Şubat seçimleri öncesinde parlamentoya sunmuştur.
GENEL ASKERİ GÜÇ İHTİYACI
General Breuer, Almanya’nın kendini ve NATO’nun doğu kanadını yeterince savunabilmesi için ek 100 bin askere ihtiyaç duyduğunu belirterek, ülkede zorunlu askerliğe dönüşün “kesinlikle” gerekli olduğunu savunmuştur.