Almanya’da ekonomik gelişmeler gündemi meşgul ediyor…
Almanya ekonomisine dair öngörüleri inceleyen Ekonomi Profesörleri Kurulu (SVR), geçen yıl kasım ayındaki büyüme tahminlerini gözden geçirerek, 2025-2026 dönemine ilişkin güncellemeler yaptı.
BÜYÜME TAHMİNİ SIFIRA DÜŞÜRÜLDÜ
Kurul, 2025 yılı için gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde 0,4’ten sıfıra indirirken, 2026 yılı için yeni açıklanan 500 milyar avroluk mali destekle birlikte sağlanan fonların inşaat ve kamu harcamalarını olumlu etkileyeceği değerlendirmesiyle büyüme beklentisini yüzde 1 olarak belirledi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı gümrük tarifeleri, ihracata dayalı Alman ekonomisi üzerinde baskı oluşturuyor. Kurul, “İçsel zorluklar, Almanya’nın ekonomik büyümesini yavaşlatmaya devam ediyor. Örneğin, aşırı bürokrasi ve uzun onay süreçleri işletmeler için gereksiz maliyetler yaratmaktadır.” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
SVR ayrıca, ticaret politikasındaki var olan aksaklıkların, karbon emisyonlarını azaltma çabalarının, demografik yaşlanmanın ve artan yapay zeka kullanımının Almanya’nın yapısal değişimini hızlandıracağını ifade etti.
“VERGİLERİN DÜŞMESİ GEREKİYOR”
Kurulun raporunda, Almanya’nın ihracatının gümrük vergilerindeki ani ve öngörülemez artışlar nedeniyle düşüş gösterebileceği kaydedildi.
SVR, geçtiğimiz yıl ortalama yüzde 2,2 olarak kaydedilen yıllık enflasyonun 2025’te yüzde 2,1’e gerileyeceğini öngördü. 2026 yılı için enflasyonun yüzde 2 seviyesine düşmesi bekleniyor.
Ekonomi Bilirkişisi Monika Schnitzer, “Gelecek dönemde Alman ekonomisi iki ana faktörden kayda değer şekilde etkilenecektir: ABD ticaret politikası ve hükümet tarafından açıklanan mali paket.” ifadelerini kullandı.
Almanya’da önceki Federal Meclis, mart ayında altyapı ve iklim destekleri için 500 milyar avroluk özel fon oluşturulmasına ve savunma harcamalarının borç freni uygulamasından muaf tutulması için anayasa değişikliği yapılmasına onay vermişti.
EKONOMİ BÜYÜMEDE ZORLANIYOR
Diğer yandan, ticaret savaşları ve Trump’ın bazı açıklamaları küresel ticareti olumsuz etkilerken, birçok analist bu politikaları Alman ekonomisi için özel bir risk olarak değerlendiriyor.
Trump’ın uyguladığı gümrük vergisi politikası, küresel ekonomik görünümü olumsuz yönde etkilerken, Alman ekonomisi üretiminde yaşanan kalıcı zayıflıklar nedeniyle kırılganlığını sürdürmekte. Ülke ekonomisi, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 küçüldü. Bu durum, artan rekabet ve yapı sorunlarının etkisiyle üst üste ikinci yıl küçülmeye yol açtı. Almanya, 2023’te de yüzde 0,3 oranında daralmıştı ve son iki yıl boyunca büyüme kaydetmeyen tek G7 ülkesi oldu.
Alman hükümeti, geçen 24 Nisan’da bu yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak belirtilen büyüme tahminini, ABD Başkanı Trump’ın politikalarının etkisiyle küresel ticari gerginliklerden dolayı sıfıra çekmişti.
Hükümetin son tahmini doğrulanır ve Alman ekonomisi bu yıl da büyüme kaydedemezse, art arda üçüncü yıl boyunca büyüme yaşanmamış olacak. Ancak, 2023 yılının ilk çeyreğinde hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımlar sayesinde yüzde 0,2 oranında bir büyüme elde edildi ve bu sayede resesyona girmekten kurtulundu.