Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’daki güvenlik krizini derinleştirirken, bölgedeki ülkeleri çeşitli önlemler almaya yönlendiriyor.
Almanya, artan güvenlik kaygıları nedeniyle asker sayısını artırma ve yedek birlikleri güçlendirme amacıyla altı ay sürecek bir askerlik programı hazırlığı içerisinde.
ÜSLERİN GÜVENLİĞİ VE EĞİTİM
Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklardan edinilen bilgilere göre, göreve başlayacak olan askerler üsleri koruma görevini üstlenecek ve lojistik faaliyetleri gerçekleştirecek.
Bu süreçte, askerlerin eğitim alması da planlanıyor.
GÖNÜLLÜLÜK İLKESİNE DAYALI PLAN
Mevcut plan, şu an için gönüllülük esasına dayanmakta.
Ancak gönüllü başvuruların yeterli düzeyde olmaması durumunda zorunlu askerliğin gündeme gelebileceği ifade ediliyor.
ASKER SAYISINDA ÖNEMLİ ARTIRIM
Savunma Bakanı Boris Pistorius, görevdeki asker sayısının 180 binden 260 bine çıkarılmasının amaçlandığını aktardı.
Bu yeni program aracılığıyla, yaklaşık 100 bin olan eğitimli yedek asker sayısının iki katına çıkarılması ve bazı gönüllülerin profesyonel orduya katılması bekleniyor.
Savunma Bakanlığı, yeni sistemin 2026 yılı Mayıs ayında ilk askerleri eğitmeye başlaması için hazırlıkların hızla devam ettiğini ve yasanın Ocak ayında yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini açıkladı.
NATO ZİRVESİ’NDE SAVUNMA HARCAMALARI ANLAŞMASI
Geçtiğimiz hafta Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen NATO Zirvesi’nde, savunma harcamalarına dair önemli bir anlaşma sağlandı.
Zirve sonrası yayımlanan sonuç bildirisinde, müttefik ülkelerin 2035 yılına kadar savunma harcamalarını gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 5’ine çıkarma taahhüdünde bulunduğu belirtildi.