Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Dikmen Hakimevi’nde gerçekleştirilen ‘Hükümlü ve Tutuklu Alkol ve Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi Hakkında Protokol’ imza törenine katıldı. Bakan Tunç, törende yaptığı konuşmada, alkol ve madde bağımlılığının toplum sağlığını ve huzurunu tehdit eden, özellikle gençleri hedef alan çok yönlü bir kriz haline geldiğini vurguladı.
“CEZA ADALETİNİN AMACI TOPLUMU SUÇTAN KORUMAKTIR”
Bakan Tunç, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na teşekkür ederek, “Ceza adaletinin amacı toplumu suçtan korumaktır; toplumu suçludan uzak tutmak ve dolayısıyla toplumsal barışı sağlamaktır” ifadesini kullandı. Bu bağlamda, ceza adaletinin sağlanabilmesi için üç önemli aşamanın bulunduğunu belirten Tunç, bunları soruşturma, yargılama ve infaz aşamaları olarak sıraladı. Özellikle infaz aşamasının, suçlunun topluma kazandırılması açısından belirleyici olduğunu kaydetti. Bağımlılıkla mücadelede, cezaevinde bulunan hükümlülerin tedavi süreçlerinin önemli olduğunu ifade eden Tunç, “Cezaevinden sağlıklı bir şekilde tahliye edilmeyen bir kişi, tekrar suç işleme riski taşımaktadır” dedi.
“MÜCADELE ETMEK HEPİMİZİN GÖREVİDİR”
Bakan Tunç, bağımlılıkla mücadelede yapılan çalışmalara da dikkat çekerek, bağımlılığın günümüzde insan sağlığı, aile yapısı ve toplumsal ilişkiler üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ifade etti. Alkol ve madde bağımlılığının yalnızca bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda insanı toplumdan koparan bir esaret olduğunu belirten Tunç, bu illetle topyekun mücadele etmenin herkesin sorumluluğu olduğunu vurguladı. “Kurtarılan her hayat, yalnızca bireyin değil, bir ailenin ve dolayısıyla bir toplumun geleceğinin kurtuluşudur” dedi.
Ayrıca, bağımlılıkla mücadele sürecinin yalnızca cezalandırma ile değil, aynı zamanda tedavi ve rehabilitasyon ile mümkün olduğuna işaret eden Tunç, mahkumların cezaevinde bu konuda desteklenmesinin önemini vurguladı.
İmzalanacak protokol hakkında bilgi veren Tunç, “Protokol ile Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun bir bölümünün bağımlı tipi yataklı rehabilitasyon merkezi olarak yeniden yapılandırılması mümkün olacaktır. Ayrıca, Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde yer alan tutuklu hükümlü adli psikiyatri hastanesinin bir bölümü, özel bir alkol ve madde bağımlılık merkezine dönüştürülecektir” açıklamasını yaptı.
“YARGI TEŞKİLATIMIZIN HAYATINI KURTARAN BİR KAHRAMAN FETHİ SEKİN”
Bakan Tunç, İzmir Adliyesi’ne gerçekleştirilen terör saldırısını önleyen şehit polis memuru Fethi Sekin’i anarak, “Fethi Sekin, yüzlerce yargı mensubunun hayatını kurtaran bir kahramandır” dedi. Tunç, Sekin’in cesaretinin o an ne denli kritik olduğunu hatırlatarak, “Eğer o cesareti olmasaydı, o gün orada yüzlerce insan hayatını kaybedebilirdi” diye konuştu. Ayrıca, bu projenin Fethi Sekin’in adını taşıyan Elazığ Şehir Hastanesi’nde hayata geçirilmesinin anlamlı olduğunu dile getirdi.
Bugün imzalanacak protokol sayesinde bağımlılık geçmişi olan hükümlülerin alanında uzman sağlık personeli eşliğinde rehabilitasyon merkezlerinde tedavi göreceklerini belirten Tunç, insan onurunu gözeten bir ceza infaz anlayışına katkı sunmasını diledi. Bağımlılıkla mücadelede insan odaklı ve bilimsel bir yaklaşımın esas alındığını ifade eden Tunç, bu süreçte Cumhurbaşkanlığı liderliğinde yürütülen çalışmalara dikkat çekti.
“DENETİMLİ SERBESTLİK TEDBİRİ ALTINDA 105 BİN 988 KİŞİ BULUNMAKTADIR”
Hükümlülerin iyileşme süreçlerinin etkin bir şekilde takip edilmesi için yapılan değişikliklerden bahseden Tunç, “Denetimli serbestlik tedbiri altında 105 bin 988 kişi bulunmaktadır” dedi. Ayrıca, bağımlılıkla mücadelede bireylerin davranışlarının disipline edilmesini ve sorumluluk bilincinin artırılmasını amaçladıklarını belirterek, bu süreçte yapılan periyodik kontrollerin önemine değindi.