AK Parti TBMM grubu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği bazı düzenlemeler sonucunda ortaya çıkan hukuki boşlukların giderilmesine yönelik bir kanun teklifi oluşturdu. Bu düzenleme, uygulamada meydana gelebilecek belirsizliklerin ortadan kaldırılmasını hedefliyor.
YENİDEN DÜZENLENİYOR
Hazırlanan teklife göre, ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’ üzerinde bir değişiklik yapılacak. Bu değişiklik ile birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hizmet birimleri, yetkileri ve görevleri yeniden tanımlanacak. Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, öğrenci yurtları, eğitim kurumları, gençlik merkezleri ve kamplar gibi çeşitli alanlarda manevi danışmanlık ve din hizmetleri sunmaya başlayacak. Ayrıca, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, yazılı, görsel, işitsel ve dijital medya aracılığıyla toplumu din konusunda bilgilendirecek. Desteğe ihtiyaç duyan göçmen, engelli ve afetzede gibi gruplara yönelik manevi danışmanlık hizmetleri de verilecek. Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kurban ibadetinin usulüne uygun bir şekilde yapılabilmesi için gerekli önlemleri alacak ve bu faaliyetleri denetleyecek. Buna ek olarak, gerektiği takdirde okuma salonları, aile ve dini rehberlik merkezleri ile gençlik çalışmaları merkezleri gibi yerler açılacak.
Kanun teklifinde, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ile ilgili düzenlemelere de yer veriliyor. Buna göre, TENMAK şu anda sahip olduğu mali muafiyetleri koruyacak. Kurumun mal varlıkları devlet malı sayılacak ve bu nedenle haczedilemeyecek. Yapılan değişikliklerle, TENMAK, ülkenin stratejik ihtiyaçlarına yönelik araştırma, yenilik ve teknoloji geliştirme çalışmaları yürütebilecek. Ayrıca, yurt dışından sağlanması zorunlu olan malzemelerin tedariki için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın onayı ile ön ödeme yapılabilecek. Kurumun desteklediği projelere ilişkin harcamalar ise kurum bütçesine kaydedilecek. Kurum, yürüttüğü veya desteklediği projeler için diğer kamu ve özel kurumlarla iş birliği yapabilecek.
KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI KORUMA KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILIYOR
Teklif kapsamında ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda değişiklikler de öngörülüyor. Yapılan düzenlemeyle, korunması gereken kültür ve tabiat varlıklarının denetimi, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM’ye devrediliyor. Bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gerekli durumlarda teknik destek vereceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığına bağlı saray, köşk ve müzelerden elde edilen gelirler, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı muhasebe hesaplarına yatırılacak ve bu gelirler özel olarak muhafaza edilecek. Ayrıca, bakım ve onarım için ihtiyaç duyulan özel ödenekler de yine bu kapsamda kullanılacak. Geliri özel ödenek olarak kaydedilen müzeler, kurumlar vergisinden muaf tutulacak.
MAPEG KDV VE ÖTV DIŞINDA HER TÜRLÜ VERGİ VE HARÇTAN MUAF TUTULACAK
Diğer yandan, ‘Maden Kanunu’ da değişikliklere tabi tutulacak. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) hakkında yapılan düzenlemeye göre, MAPEG’in tüm varlıkları devlet malı kabul edilecek ve haczedilemeyecek. MAPEG, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi hariç, her türlü vergi ve harçtan muaf tutulacak. Yargı harçları ise MAPEG’in haklılık oranına göre tahsil edilecek. MAPEG, ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli olan ekipmanları, motorlu araçlar dahil her türlü alımda vergi muafiyetine sahip olacak.
Kaynak: DHA
02 Mayıs 2025