Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), kurumsal yönetim anlayışını ülke genelinde aktarmak amacıyla düzenlediği Anadolu Seminerleri’ne İzmir’de devam etti. “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları” paneli, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi, Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER), Aon Türkiye, Hedef Filo Partner Kuruluş işbirliği ve Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ev sahipliğinde 26 – 27 Şubat tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi. Bu etkinlik, özel sektör temsilcilerini, sivil toplum kuruluşlarını ve üniversiteleri bir araya getirdi.
Türkiye’de kurumsal yönetim anlayışının tanınması ve geliştirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdüren TKYD, Anadolu’da kurumsal yönetimi tanıtmaya 2025 yılı itibarıyla devam etmeyi planlıyor. İzmir’de EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde 26 – 27 Şubat tarihlerinde aile şirketleriyle bir araya gelindi.
26 Şubat’ta EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi’nde gerçekleşen panelin açılış konuşmalarını TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı ve TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten yaptı.
“Kurumsal Yönetim Öz Değerlendirme Aracı” TanıtıldıDr. Tamer Saka, konuşmasında kurumsal yönetimin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sadece halka açık şirketlere özel bir anlayış olmaktan çıkarak, şirketlere rehberlik eden, kolaylaştırıcı ve şeffaflığı artırıcı bir mekanizma haline gelmesi gerektiğini vurguladı. “Anadolu Seminerleri çerçevesinde, Türkiye’nin 50’ye yakın ilinde, Sanayi ve Ticaret Odaları işbirliği ile düzenlediğimiz 98 panel aracılığıyla 7.000’den fazla ana hissedar ve profesyonel yöneticiye ulaştık. Bu seminerlerin geride bıraktığı tecrübeler, hazırladığımız rehber yayınlar ve iyi uygulamaların tanıtılmasıyla kurumsal yönetim anlayışını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. İzmir’e 5. gelişimizde 99. seminerimizi burada düzenlemekten mutluluk duyuyoruz.” şeklinde ifade etti.
Aynı etkinlikte EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı da aile şirketlerinin başarılı olabilmesi için profesyonel yönetim anlayışını benimsemeleri gerektiğinin altını çizdi. Özhelvacı, “Aile anayasaları gibi araçlar, ortak değerleri ve beklentileri netleştirerek olası çatışmaları önler. Bağımsız yönetim kurulları, büyüme stratejilerine güçlü bir temel oluşturacaktır. Kurumsallaşma, yalnızca bir zorunluluk değil, bir fırsat olarak görülmelidir.” dedi.
TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten, derneklerinin uluslararası alanda 18.000’den fazla aile şirketi üyesiyle bağlantılı olduğunu belirtti. Olten, “Türkiye’deki aile işletmelerinin sürdürülebilirliğine öncülük etme misyonuyla yola çıktık. Aile işletmelerinin üçüncü nesle geçme oranının yalnızca yüzde 9 olduğu endişe vericidir.” ifadesinde bulundu.
Aon Türkiye Eş-CEO’su Selda Oknas Tanbay, değişen dünyanın koşullarını vurgulayarak, “Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Bizler, belirsizlik ortamında uzun vadeli hedeflere yönelmek zorundayız.” dedi.
İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci ise aile şirketlerinin kurumsallaşma süreçlerine dikkat çekerek, genç neslin farklı yönetim yöntemlerine yönelmekte olduğunu ifade etti. “Kurucuların belirlediği amaç ve değerler neticesinde şirketler istikrar sağlıyor. Ancak nesiller arasında geçiş oranları oldukça düşük. Gençler, aile şirketlerinde çalışmayı her zaman istemiyor.” dedi.
Çağdaş Cam A.Ş. CEO’su Serdar Pirinç, şeffaf ve hesap verebilir bir kurum yapısı oluşturmanın önemini vurgulayarak, “Halka arz kararı aldık ve bununla birlikte değer yaratmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Panelin moderatörlüğünü üstlenen Dr. Şeref Oğuz, Türkiye’nin politik ve ekonomik gündemini değerlendirirken, ülkenin gelecekteki demografik değişikliklerine dikkat çekti. “Genç çalışan bulma konusunda ciddi bir beceri açığıyla karşı karşıyayız.” dedi.
Daha sonra 27 Şubat’ta İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde “Yeni Nesil İş Dünyası: Kurumsal Yönetim ve Genç Yöneticilerin Potansiyel Rolü” konusunda bir panel gerçekleştirildi. Bu panelde TKYD Genel Sekreteri Güray Karacar, Av. Aydın Buğra İlter ve Prof. Dr. C. Coşkun Küçüközmen yer aldı.
TKYD Hakkında: 2003 yılında kurulmuş olan Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), ülkemizde kurumsal yönetim anlayışını yaymak ve en iyi uygulamaları hayata geçirmek misyonu taşımaktadır. Şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri üzerine inşa edilen TKYD, çeşitli sektörlerdeki paydaşları bir araya getirerek kurumsal yönetim uygulamalarını geliştirmeyi hedeflemektedir. TKYD, aynı zamanda UN Global Compact imzacısıdır.