Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme ile aile hekimlerinin reçete yazma yetkisi genişletildi. Bu kapsamda, aile hekimleri ve iç hastalıkları uzmanları tarafından düzenlenebilen ilaç raporlarının kapsamı da genişletilmiş durumda.
Yapılan bu değişiklikler sayesinde, ilaç raporu ve reçete süreçlerinin birçok hastalık için daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
AİLE HEKİMLİĞİNDE YENİ DÖNEM
Uzun süreli çalışmaların ardından, Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme ile sağlık hizmetlerinde halka önemli kolaylıklar sağlanması amaçlanıyor.
YENİ DÜZENLEME NELER GETİRİYOR?
Yayımlanan düzenleme ile geri ödeme listesinde bazı ilaçlarda güncellemeye gidildi. Sağlık Bakanlığı’nın X hesabından yapılan açıklamada, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan 16 ilacın geri ödeme listesine eklendiği belirtildi. Bu ilaçlardan 8’inin yerli üretim olduğu ve 5’inin kanser tedavisinde kullanıldığı ifade edildi.
Bunun yanı sıra, aile hekimleri tarafından reçete edilebilen ve geri ödeme listesinde yer alan ilaçların sayısı artırıldı. Aile hekimliği ve iç hastalıkları uzmanlarının düzenleyebileceği ilaç raporlarının kapsamı da genişletildi.
Bu değişiklikler ile; bazı kan sulandırıcılar, çölyak hastalığı için kullanılan mama ve gıdalar, mevsimsel ya da sürekli alerjik rinit tedavisinde kullanılan ilaçlar ve lipid düşürücü ilaçlar (ilgili uzman hekimlerin koyduğu tanılar sonrası) için rapor yenilemeleri aile hekimliği uzmanları tarafından gerçekleştirilebilecek. Bu raporlar aracılığıyla tüm aile hekimleri tarafından reçete yazılabilecek.
Ayrıca, bazı tansiyon ilaçları, suni gözyaşı ve göz damlaları, cilt hastalıklarında kullanılan şampuanlar ve kremler için belirlenen sürelerde aile hekimleri tarafından raporsuz reçete yazılabilecek. Kronik hastalıklara bağlı bazı ilaçların uzman hekim raporu gerektiren rapor yenileme süreleri ise uzatıldı.