ABD Merkez Bankası’ndaki önemli bir casusluk skandalı ortaya çıktı.
Kurum içindeki uzun süredir devam eden sızıntılar ve güvenlik açıkları, bir çalışanın bankanın gizli bilgilerini başka bir ülkeye sattığının anlaşılmasıyla gündeme geldi.
ABD Adalet Bakanlığı, Fed’in güvenlik durumu üzerine yürütülen soruşturmalar sonucunda, Fed Yönetim Kurulu’nun eski kıdemli danışmanlarından John Harold Rogers’ın, Çin lehine ticari sırları çalmak amacıyla bir komplo kurduğuna dair tutuklandığını duyurdu.
GİZLİ BİLGİLERİ ÇİN’E SATMIŞ
Açıklamalara göre, Rogers’ın Fed’e yanlış beyanlarda bulunduğu ve bu beyanların sürdürülen soruşturmanın seyrini etkilediği iddia edildi.
Ekonomi alanında doktora derecesine sahip olan Rogers, 2010’dan itibaren 2021’e kadar Fed’de kıdemli danışmanlık yapmıştı.
Bu süre zarfında, Rogers’ın Çin’in istihbarat ve güvenlik birimleriyle bağlantılı çalışarak, bir Çin üniversitesinde yüksek lisans öğrencisi gibi davranan işbirlikçileriyle gizli bilgileri paylaştığına dair iddialar bulunuyor.
ÇİN’ENİN ABD PİYASASINI MANİPÜLE ETMESİNİ SAĞLAYACAK BİLGİLER SIZDIRILDI
Rogers’ın suç ortaklarıyla paylaştığı bilgilerin, Çin’in ABD piyasasında manipülasyon yapabilmesine yardımcı olabileceği vurgulandı.
Yapılan açıklamada, politika faiz oranlarını kapsayan konularda önceden bilgi sahibi olmanın, Çin’in ABD tahvilleri ve menkul kıymetlerinin alım-satımında avantaj sağlayabileceği belirtildi.
GİZLİ BİLGİLERİ NASIL PAYLAŞTI?
Rogers’ın 2018’den itibaren Fed’deki pozisyondan yararlandığı öne sürüldü.
Danışmanın, bu bilgilere erişim sağlamak amacıyla Fed politikalarını ihlal ederek, elektronik bir ortamda kendi e-posta hesabına bilgi aktardığı ya da suç ortaklarıyla gerçekleştireceği toplantılar öncesinde hazırlık yaptıkları belirlendi.
Haberlerde, eski danışmanın ders verme bahanesiyle Çin’deki otel odalarında suç ortaklarıyla gizli toplantılar yaparak Fed’e ait hassas bilgiler paylaştığı ifade edildi.
Rogers’ın 2023 yılında bir Çin üniversitesinde yarı zamanlı profesör olarak çalıştığı ve bu nedenle yaklaşık 450 bin dolar maddi kazanç sağladığı belirtildi.
20 YIL HAPİS CEZASI ALABİLİR
Şubat 2020’de başlatılan soruşturma sırasında, eski danışmanın hassas bilgilere erişimi hakkında yalan söylediği, bu bilgileri başka ülkelerle paylaştığı ve suç ortaklarıyla olan ilişkileri hakkında yanlış beyanlarda bulunduğu aktarıldı.
Rogers, ekonomik casusluk yaptığının tespit edilmesi ve yalan beyanda bulunmasından dolayı suçlandı.
ABD’de ekonomik casusluk yapmak için kurulan komplonun cezası olarak en fazla 15 yıl hapis ve 5 milyon dolar para cezası uygulanabilirken, yalan beyan için de en fazla 5 yıl hapis cezası öngörülmektedir.