CNN, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, artan gerilimlerin ardından İran’ı müzakerelere ikna etmek amacıyla “sivil nükleer programlar” için yaklaşık 30 milyar dolarlık bir yardım planı üzerinde çalıştığını öne sürdü.
“ABD, İRAN İLE GÖRÜŞMELERE DEVAM EDİYOR”
Ajansın haberine göre, konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, İran ile İsrail arasında yaşanan gerginliklerin yanı sıra ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ardından, ateşkesin ilanının ardından da ABD’nin İran ile görüşmeye devam ettiğini ifade etti.
Görüşmelerde İran’ı müzakere masasına çekmek için farklı teklifler sunulduğunu belirten kaynaklar, Beyaz Saray’da Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile Körfez ülkelerinin temsilcileri arasında yapılan toplantılarda bu konunun masaya yatırıldığını öne sürdü.
Toplantılarda ele alınan en önemli şartlardan birinin, İran’a yalnızca sivil enerji üretimini hedefleyen ve uranyum zenginleştirme faaliyeti içermeyen yeni bir nükleer program için 20 ila 30 milyar dolarlık bir yardım yapılması olduğu belirtildi. Bu yardımın ise bölgedeki Arap ortaklardan sağlanmasının planlandığı ifade edildi.
Öte yandan, kaynaklar, önerilen diğer teklifler arasında bazı yaptırımların kaldırılması ve Tahran’ın şu an yabancı banka hesaplarında bulunan ve kullanımı kısıtlı olan 6 milyar dolara erişiminin sağlanmasının da yer aldığını aktardı.
Fordo Nükleer Tesisi’nin, uranyum zenginleştirme faaliyetinden arındırılarak yeni bir programla değiştirilmesi için İran’a ödeme yapılması konusunun da gündeme geldiği belirtilirken, “Farklı kişiler tarafından çok sayıda öneri ortaya atıldı. Ancak İran’ın bu tekliflere nasıl bir yaklaşım sergileyeceği belirsizliğini koruyor,” şeklinde bilgi verildi.