Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın daveti üzerine Lübnan’a giden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Beyrut’ta birçok siyasetçi ve UNRWA Lübnan Direktörü Dorothee Klaus ile bir araya geldi.
Görüşmelerde, özellikle Gazze’deki insani koşullar, İsrail’in attığı adımların ekonomik ve çevresel sonuçları, ateşkes talebi ve Filistin’in Birleşmiş Milletler üyeliği gibi kritik konular gündeme geldi. Abbas, Filistin’in politik sürecinin ulusal birlik ve uluslararası meşruiyete dayandığını vurguladı.
Abbas, Lübnan’daki resmi temaslarına Baabda Sarayı’nda Avn ile gerçekleştirdiği görüşme ile başladı. İki lider, toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, Filistin mülteci kamplarındaki “devlet otoritesi dışındaki silah bulundurma döneminin” sona erdiğini belirtti.
Bu bağlamda, iki lider Lübnan’da silahların yalnızca devletin kontrolünde tutulması ilkesine bağlı kalacaklarını ifade etti ve Lübnan devletinin otoritesinin dışına çıkan her türlü varlığın son bulmasını sağlama kararlılıklarını dile getirdi.
ABBAS VE AVN’IN YENİ PLANLARI
Abbas ve Avn, Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarının durumunu izlemek amacıyla iş birliği yapacak. Bu kapsamda Lübnan-Filistin Ortak Komitesi’nin kurulması hususunda anlaştıklarını kaydettiler.
Yapılan açıklamalarda, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının kınandığı ifade edilerek, uluslararası topluma Gazze’deki Filistinli sivillerin korunması için hızlı bir şekilde adım atması çağrısında bulunuldu.
Lübnan’ın Beyrut ve çevresindeki 12 mülteci kampında, 1948 yılından bu yana toplamda 200 binin üzerinde Filistinli mülteci yaşam mücadelesi veriyor.
Kahire Anlaşması çerçevesinde, 1969 yılında yapılan düzenlemeye göre, bu kampların iç güvenliği Filistinli gruplar tarafından sağlanırken, kapı giriş ve çıkışları Lübnan ordusunun kontrolünde gerçekleşmektedir.