Türkiye’yi çevreleyen denizlerin sıcaklık, kirlilik ve oksijen durumunu tespit amacıyla gerçekleştirilen en büyük çevre deneyinde, 28 kıyı ilinde ve KKTC’de öğrenciler, mezunlar ve yakınlarının katılımıyla önemli sonuçlar elde edildi.
Ülkede yürütülen katılımcı tabanlı ve büyük çaplı “Denizlerimizin Genç Kaşifleri” projesi ile Ramazan Bayramı tatilinde vatandaşlar tarafından özel cihazlar kullanılarak deniz örnekleri toplandı. Bu sayede gemiyle aylarca sürecek seyrüseferler yerine 250 bin litre yakıt tasarrufu sağlandı ve 650 ton karbon salınımı engellendi.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, projenin toplumun bilimsel süreçlere katılımını teşvik ettiğini ve üniversite bünyesinde kurulan ilk Bilim İletişimi Ofisi ile bilimi toplumla buluşturmaya devam ettiklerini belirtti. Projede toplanan veriler, deniz suyu kalitesi üzerine yapılan bilimsel çalışmalara katkı sağlamak üzere analiz edilmeye başlandı.
ODTÜ Bilim İletişimi Ofisi tarafından deniz kenarında bulunan şehirlerde ve KKTC’de oluşturulan gönüllü araştırma ekipleri, deniz suyunun çeşitli parametrelerini ölçerek önemli veriler elde etti. Proje kapsamında özel geliştirilen cihazlar sayesinde dakikalar içinde veri toplanabiliyor ve bu veriler merkezi bir veri tabanında birleştirilerek bilim insanlarının analizlerine sunuluyor.
Projede elde edilen sonuçlar, bilimsel bir makale olarak yayımlanacak ve literatüre katkı sağlayacak. Proje kapsamında yaz dönemi boyunca yeni gönüllü katılımcılarla deneylere devam edilecek ve gelecek aşamada dünya genelinde göllerden elde edilen verileri toplamak amacıyla bir Avrupa Birliği Projesi planlanmaktadır.