Rusya ve Çin, Ay üssü için nükleer güçle çalışan ünite üzerinde ortak çalışmalar başladı. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuriy Borisov, daha önce açıkladığı planlarda, Çin ile 2033-2035 yıllarında Ay’a nükleer güç ünitesi yerleştirmeyi hedeflediklerini belirtmişti. Borisov, bu ünitenin robot teknolojileri kullanılarak yapılacağını ifade etmişti.
RIA haber ajansının aktardığı habere göre, Rusya ve Çin arasındaki uzayda ortaklıkların geliştirilmesi yönünde karar alındı. Bu çerçevede, Rusya ve Çin uzmanları, Ay’da kalıcı bir üs kurmak için güneş enerjisinin yetersiz kalacağına inanarak nükleer güçle çalışan istasyonların geliştirilmesi gerektiğini savunuyor.
Roscosmos ve Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) arasında, Ay’da araştırmalar yapmak amacıyla ortak bir istasyon kurulması konusunda 2021 yılında mutabakat zaptı imzalandı. Bu anlaşma doğrultusunda, nükleer güçle çalışan Ay istasyonunun geliştirilme süreci başladı.