Yükselen sıcaklıklar, Avrupa’da can kayıplarına yol açmaya devam ediyor…
Mevsim sıcaklıklarının 1-4 derece artış göstermesi sonucu Avrupa’da 12 büyük şehirde toplamda 2 bin 300 kişi yaşamını yitirdi. Bu ölümlerin önemli bir kısmının, yani yüzde 65’inin, iklim değişikliğiyle doğrudan ilişkili olduğu ve fosil yakıt kullanımının devam etmesi halinde sıcak hava dalgalarının daha da yıkıcı sonuçlar doğuracağı belirtiliyor.
2 BİN 300 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Imperial College London ve London School of Hygiene & Tropical Medicine işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırmada, 23 Haziran ile 2 Temmuz tarihleri arasında Avrupa’da meydana gelen aşırı sıcak hava olaylarının can kayıplarıyla olan ilişkisi mercek altına alındı.
SICAKLIKLARDAKİ ARTIŞ: 1-4 DERECE
Milan, Barselona, Paris, Londra, Roma, Madrid, Atina, Budapeşte, Zagreb, Frankfurt, Lizbon ve Sassari gibi şehirlerde sıcaklık değerlerinin 1-4 derece arttığı kaydedildi. Bu sıcaklık artışına bağlı olarak yaşanan 2 bin 300 ölümün, 1500’ünün doğrudan iklim değişikliği ile ilişkili olduğu tespit edildi. Barselona, Paris ve Londra, yüksek risk taşıyan bölgeler arasında sayılırken, en fazla can kaybı Milan’da yaşandı.
ÖLÜMLERİN YÜZDE 88’İ 65 YAŞ ÜSTÜ BİREYLERDE
İklim değişikliği nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 88’inin 65 yaş ve üzeri bireylerde görüldüğü, ayrıca 20-64 yaş aralığındaki en az 183 kişinin de aşırı sıcaklardan etkilendiği bildiriliyor.
FOSİL YAKIT TÜKETİMİNİN AZALTILMASI ŞART
Avrupa’daki sıcaklık artışına bağlı can kaybının bildirilenden daha fazla olabileceği, uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Sıcak hava dalgalarının yarattığı tehditin artması nedeniyle, araştırmacılar fosil yakıt tüketiminin derhal azaltılması gerektiğini vurguluyor.
KRİZİN DOĞAL AFETLERİ ARTIRMA POTANSİYELİ
Kutuplardaki buzulların hızlı bir şekilde erimesi, iklim krizinin ciddiyetini gözler önüne seriyor. Buz tabakalarında meydana gelen incelme, yer kabuğundaki baskının azalmasına yol açarak şiddetli volkanik patlamaları tetikleme potansiyeline sahip. Bu durum, iklim krizinin doğal afetleri artıran bir tehdit haline geleceği şeklinde yorumlanıyor.