Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirilen bir arama tarama faaliyeti sonucunda, metan gazına maruz kalan 12 asker hayatını kaybetti.
NTV’de yayımlanan habere göre, terör örgütü tarafından daha önce hastane olarak kullanıldığı bilinen mağaraya, pazar günü yapılan ilk girişte feci olay yaşandı. Çok katlı yapıda, yaklaşık bir haftadır arama çalışmaları sürdürülüyordu.
MAĞARAYA ÖNCE EĞİTİMLİ KÖPEKLER SOKULDU
Öncelikle mağaraya özel eğitim almış köpekler gönderildi. Olumsuz bir durumun tespit edilmemesi üzerine metan gazı konusunda bir endişe duyulmadı.
Edinilen bilgilere göre, köpek aramalarının ardından askerler için mağara giriş protokolü uygulandı. Üç farklı gruba ayrılan askerlerden, ilk grup mağaranın en üst kısmına yöneldi. İlk grupla iletişim sağlanamayınca, ikinci grup ilerlemeye başladı. Metan gazının etkisini son asker olarak 2. gruptaki bir asker aktardı ve yardım çağrısında bulundu, bu sayede facianın boyutları anlaşıldı.
Olay günü, mağaranın üst katında bir inceleme yapıldığı ve metan gazının yoğunluğunun, askerlerin bulunduğu o kata yoğunlaştığı belirlendi.
“BÖYLE YOĞUN METAN AZ RASTLANAN BİR DURUM”
Arama kurtarma çalışmalarının yapıldığı alana yönlendirilen madenciler, metan gazının ilk grup askerin girdiği üst katta yoğunlaştığını tespit etti. Madencilerin “böyle yoğun metan birikmesi çok nadir görülen bir durum” ifadesini kullandığı öğrenildi. Olay anında mağaraya saatlerce oksijen basılması denendi ancak oksijen seviyesinin yükseltilemediği belirtildi.
Kaydedilen yüksek metan yoğunluğunun nedenleri de inceleniyor. Mağara içindeki bir jeneratör odasından kaynaklanabileceği ya da olaydan bir hafta önce Şemdinli yakınlarında meydana gelen bir deprem nedeniyle toprak altından sızarak yoğunlaşmış olabileceği düşünülüyor.
Metan gazının yoğunlaştığı alanlara hala girilemediği, bunun yerine uzaktan kumandalı insansız kara araçları ile incelemelerin yapılacağı ifade ediliyor.
MAĞARANIN GİRİŞİNDE 20 METRE SÜRÜNMEK GEREKİYOR
Mağaranın girişinin son derece dar olduğu ve askerlerin giriş kısmında en az 20 metre boyunca sürünerek ilerlemek durumunda kaldıkları belirtiliyor. Bu dar girişin metan gazı birikmesine yol açtığı vurgulanıyor.
BÖLGEDE 3 BİN MAĞARADA METAN GAZINA RASTLANMADI
Pençe Kilit Bölgesi’nde bugüne kadar 3 bine yakın mağarada arama tarama faaliyeti gerçekleştirildiği ve metan gazına dair herhangi bir iz bulunamadığı ifade edildi.
SORUŞTURMA NASIL DEVAM EDİYOR?
Bu arada, idari soruşturmanın sürdüğü öğrenildi. Tedavi altındaki askerler ve olay günü görevde bulunan askeri yetkililerle görüşmeler yapılmakta. İhmal ya da tedbirsizlik olup olmadığı, soruşturma sonuçlarına göre netlik kazanacak.