İnka uygarlığından önce, And Dağları’nda varlık gösteren ve yaklaşık bin yıl önce gizemli bir şekilde kaybolan Tiwanaku medeniyetine ait yeni bir antik tapınak alanı keşfedildi.
Nesiller boyunca sıradan bir tepe olarak anlaşılan bu sahada, kaybolmuş medeniyetin etkisi hakkında önemli ipuçları gün yüzüne çıkıyor.
UYDU, DRONE VE 3B HARİTALAMA YÖNTEMLERİYLE KEŞİF
Araştırma ekibi, alanda gördükleri kare biçimindeki gizemli iz üzerinde ilerleyerek uydu görüntüleri, drone çekimleri ve fotogrametri tekniklerinden yararlandı.
Bu modern teknolojilerin yardımıyla, belirsiz bir yapının canlı bir 3B haritası hazırlanarak, büyük bir şehir bloğu büyüklüğündeki Palaspata tapınağının detayları ortaya kondu.
BİR TİCARET VE KÜLTÜR MERKEZİ OLARAK ÖNEMİ
Alana dair yapılan kazılarda, mısır birası içimi için kullanılan birçok “keru” bardağı parçasının bulunması, tapınağın sosyal açıdan ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor.
Bölgedeki mısır bitkisinin yerel olarak yetişmediği bilinirken, bu durum tapınağın, uzak toplulukları birbirine bağlayan önemli bir ticaret ve kültür merkezi işlevi gördüğünü kanıtlar nitelikte.