Fidan’dan Pakistan’a Stratejik İlişki Vurgusu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanlığı’nın sağladığı bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile beraber 9 Temmuz 2025 tarihinde Pakistan’a resmi bir ziyarette bulunacak. Ziyaret sırasında, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ishaq Dar ile Kara Kuvvetleri Komutanı Mareşal Asim Munir ile görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor.

Bakan Fidan’ın yapacağı müzakerelerde, Türkiye’nin Pakistan ile olan eşsiz ikili ilişkilerini pekiştirmesi ve bu ilişkilerin tüm alanlarda daha da güçlendirilmesi gerektiğini ifade etmesi bekleniyor. İkili ilişkilerin yanı sıra, ekonomi, ticaret, askeri ilişkiler ve savunma sanayi konularındaki iş birliğinin de iki ülke arasında önemli bir itici güç oluşturduğu vurgulanacak.

YAKIN DİYALOĞUN SÜRDÜRÜLMESİNE ÖNEM VURGUSU YAPILACAK

Şubat 2025’te İslamabad’da gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’ndan bu yana gerçekleşen faaliyetlerin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenecek toplantıda, Bakan Fidan’ın 2026 yılında Türkiye’de yapılacak bir sonraki toplantının hazırlıklarına ilişkin görüşlerini paylaşması bekleniyor. Ayrıca, Türkiye ve Pakistan’ın bölgesel ve küresel meselelerde mevcut iş birliğini sürdürmesinin önemi de dile getirilecek.

Toplantının gündeminde, mayıs ayında Pakistan’ın Hindistan’la yaşadığı gerilime değinilerek, Türkiye’nin bu bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik atılabilecek adımları desteklemeye hazır olduğunun yinelemesi yer alıyor. Fidan’ın, değişen bölgesel güvenlik koşullarında iki ülke arasındaki savunma sanayi iş birliğini güçlendirmeye dair çağrıda bulunması da bekleniyor.

Ayrıca, güvenlik ve terörle mücadelede ikili iş birliğinin derinleştirilmesi konusuna dikkat çekecek olan Fidan’ın, Filistin sorununun kalıcı çözümünün bölgedeki barış ve istikrar açısından önemini vurgulaması ve Afganistan’daki istikrarsızlığın bölgenin güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu ifade etmesi öngörülüyor.

İLİŞKİLER KURUMSAL YAPIYA KAVUŞTURULDU

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan’a ilk resmi ziyareti 18-20 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirmişti. Fidan, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile son olarak 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi 51. Toplantısında bir araya geldi. İki ülke arasındaki ilişkiler, 2009 yılında kurulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) ile başlayarak, daha sonra Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) seviyesine yükseltilerek kurumsal bir yapıya kavuşturulmuştur.

Bu mekanizma kapsamında, en sonuncusu 12-13 Şubat 2025 tarihlerinde İslamabad’da gerçekleştirilen yedi YDSK toplantısı yapılmıştır. Bu toplantılarda toplamda 100 metin imzalandı. Ayrıca, yedinci YDSK sırasında birçok alanda faaliyet gösteren ortak çalışma grupları, ortak daimi komiteler olarak yeniden oluşturulmuştur. Sekizinci YDSK toplantısının 2026 yılında Türkiye’de düzenlenmesi planlanıyor.

TİCARET HACMİ 1 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNDE

Pakistan, Türkiye’nin FETÖ, PKK, DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadelesine destek vermektedir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 1 milyar dolar seviyesinde seyretmektedir. 2024 yılında ticaret hacminin 1,3 milyar dolara ulaşması, ihracatın 918 milyon dolar, ithalatın ise 440 milyon dolar olarak kaydedilmesi beklenmektedir. Toplam ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesine çıkarılması hedefleniyor.

Pakistan’daki Türk yatırımları yaklaşık 2 milyar dolar seviyesinde bulunmaktadır. Türk müteahhitlik firmaları, Pakistan’da toplam değeri 3,5 milyar dolara ulaşan 72 projeye imza atmıştır. İki ülke arasında enerji ve kritik mineraller alanlarında yeni iş birliği fırsatlarının geliştirilmesine yönelik adımlar da sürdürülmektedir.

Bu çerçevede, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile Pakistan’ın üç milli petrol şirketi arasında Nisan 2025’te imzalanan ‘Ortak Teklif Verme Anlaşması’ önemli bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fidan’dan Pakistan’a Stratejik İlişki Vurgusu!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!