Elon Musk, sosyal medya platformu X üzerinden takipçilerine ABD’de yeni bir siyasi partinin kurulup kurulmayacağı konusunda görüş sordu. Bu açıklama, ABD Başkanı Donald Trump’ın 4 Temmuz Cuma günü Musk’ın şiddetle karşı çıktığı vergi indirimleri ve harcama tasarısını imzalayarak yasalaştırmasının hemen ardından gerçekleşti.
Musk, “Halk iki kat çoğunlukla yeni bir siyasi parti istedi, o halde bu gerçekleşecek. Ülkemizin israf ve rüşvetle çökmesine sebep olacak konulara baktığımızda, demokraside değil tek partili bir sistemde yaşıyoruz. Bugün Amerika Partisi, size özgürlüğünüzü geri kazandırmak için kuruldu,” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Dünyanın en zengin insanı olan ve elektrikli araç üreticisi Tesla’nın kurucu ortağı ve CEO’su Elon Musk, 2024 seçimlerinde Trump’ın en büyük bağışçılarından biri olmuş ve Mayıs ayına kadar Trump’a en yakın isimler arasında sayılmıştı. Ancak, vergi indirimini içeren yasa tasarısı nedeniyle aralarında ciddi bir anlaşmazlık çıkmış, Musk Cumhuriyetçileri “ABD’yi elektrikli araç ve temiz enerji devriminin ön saflarına taşıma çabalarında geri adım atmakla” suçlamıştı.
Trump, bu hafta başında Musk’ın şirketlerinin federal hükümetten aldıkları milyarlarca dolarlık sübvansiyonları kesme tehdidinde bulundu. Musk, söz konusu vergi indirimleri tasarısının onaylanması halinde “Amerika Partisi” adında yeni bir siyasi parti kurma niyetini tekrar dile getirdi. İlgili yasa tasarısı, Senato ve Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmiş ve Trump’ın imzasıyla yasalaşmıştı. (İHA)