Bilim camiasında büyük yankı uyandıran son bir araştırma, hiç sigara içmemiş bireylerde artan akciğer kanseri vakalarının sebebini aydınlatmayı amaçlıyor.
Kaliforniya Üniversitesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen bu çalışma, hava kirliliğinin tütünle benzer bir şekilde DNA üzerinde kanserojik mutasyonlara yol açtığını ortaya koydu.
Araştırmayı yürüten bilim insanları, bu durumu “acil ve büyüyen küresel bir sorun” olarak tanımlıyor.
KANSERE YOL AÇAN GENETİK İMZA BULUNDU
Çalışma kapsamında, dört farklı kıtadan 871 sigara içmeyen akciğer kanseri hastasının tümörleri detaylı şekilde incelendi.
Elde edilen sonuçlara göre, yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kalan bölgelerde yaşayan hastaların tümörlerinde, genellikle sigarayla ilişkilendirilen TP53 geninde daha fazla mutasyona rastlandığı belirlendi.
Aynı zamanda, çevresel kirlenmeye maruz kalan bireylerde, kromozomları koruyan ve yaş ilerledikçe kısalan “telomer”lerin sürelerinden önce kısaldığı gözlemlendi.
Bu bulgu, hava kirliliğinin hücresel seviyede hızlı yaşlanma sürecine yol açtığını gösteren önemli bir kanıt olarak değerlendiriliyor.
SİGARA İÇMEYENLERDE KANSER VAKALARI ARTIYOR
Dünya genelinde sigara içme oranları düşüş gösterirken, hiç sigara içmemiş bireylerde akciğer kanseri vakalarının artışı dikkat çekiyor.
Mevcut tahminlere göre, akciğer kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 10 ila 25’i sigara kullanmamış kişilerden oluşuyor.
Bu durum, çevresel faktörlerin kansere yol açma sürecindeki kritik rolünü bir kez daha gözler önüne seriyor.
Araştırma sonuçları, hava kirliliğine bağlı akciğer kanseri oranlarının özellikle Doğu Asya bölgesinde daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Çalışmada, pasif içiciliğin de kanserojen mutasyonlarda küçük bir artışa neden olduğu, ancak bazı geleneksel Çin bitkisel ilaçlarındaki “aristolochic asit” maddesinin çok daha ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.