Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya üzerinden yerli bir girişim tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kabine üyelerinin yapay zeka tarafından canlandırıldığı bir videoyu paylaştı.
Kacır, ‘2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nde belirlenen hedeflere ulaşmayı amaçladıklarını vurguladı. Kacır, konuşmasında, “Yapay zekaya daha fazla yatırım yapacak, dijital altyapı ve insan kaynaklarını güçlendirecek, yerli ve açık kaynak ürünlere öncelik verecek, teknoloji girişimlerimizi büyüteceğiz.” ifadelerine yer verdi.
YAPAY ZEKANIN TEKNOLOJİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ VURGULANDI
Kacır, paylaşımında yer alan yapay zeka katkılı görsel ile ilgili, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabine üyelerinin yapay zekanın küresel ekonomiyi ve teknolojiyi köklü bir şekilde değiştirdiğini ifade etti.
“YAPAY ZIKA STRATEJİMİZDE SOMUT ADIMLAR ATIYORUZ”
Bakan Kacır, Bakanlık olarak hedeflerinin bu dönüşümü sadece izlemek değil, ona yön vermek olduğunu belirtti ve şunları ekledi:
Yapay zeka stratejisi çerçevesinde attıkları adımların oldukça somut olduğunu söyleyen Kacır, “Birincisi, altyapımızı geliştirme çalışmaları yürütüyoruz. Büyük ölçekli yapay zeka modelleri için gereken yüksek işlem gücüne sahip teknolojik altyapıyı hızla hayata geçiriyoruz.” dedi.
Gerçekleştirecekleri proje ve desteklerle halihazırda 250 megavat olan veri merkezi yatırımlarını 2030 yılına kadar 1 gigavat seviyesine çıkarmayı planladıklarını da ifade eden Kacır, bunun yanı sıra 10 milyar doları aşan yatırımları kapsayan güvenli ve kesintisiz enerji altyapısına sahip veri merkezi bölgelerinin kurulacağını dile getirdi.
“YERLİ YAPAY ZEKA GİRİŞİMLERİNİ BÜYÜTMEYİ AMAÇLIYORUZ”
Yerli yapay zeka girişimlerini büyütmek amacıyla çeşitli planlar yaptıklarını belirten Bakan Kacır, “İkincisi, kendi büyük dil modelimizi geliştiriyoruz. Türkçe Büyük Dil Modeli’ni özel sektör ve akademik işbirliğiyle inşa ediyoruz.” şeklinde konuştu. Ayrıca insan kaynağını güçlendirme amaçlı eğitimlerin yaygınlaştırılacağını ve çalışanların meslek dönüşümüne hazırlanacağını da aktardı.
Kacır, Yapay Zeka Fonu vasıtasıyla yerli yapay zeka girişimlerini destekleme hedeflerine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, 2030 yılında Türkiye’yi dünyanın en büyük yapay zeka ekonomileri arasında yer almayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.