Gemlik Fayındaki Aktif Hareketler Paniğe Neden Oldu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’da 23 Nisan tarihinde 6.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Marmara Denizi çevresinde günlerce süren artçı sarsıntılar yaşandı. Dün ve bugün Gemlik fayında meydana gelen sarsıntılar ise halkta paniğe neden oldu. Bu durumu değerlendiren Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, önemli açıklamalarda bulundu.

Aykan, son iki günde Gemlik fayında oluşan hareketlenmenin yol açtığı 3.9, 4.2 ve 4.4 büyüklüğünde artan depremlerin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti. Özellikle, Gemlik fayının ucu ile Iznik-Mekece fayının batıya doğru uzanması ve 960 yıldır enerji biriktirmesi nedeniyle bu bölgenin titizlikle takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Aykan ayrıca, İstanbul’un şehir merkezinden diri fay geçmediğini, buna karşın Bursa’nın hemen her ilçesinden diri fayların geçtiğini dile getirerek Bursa’nın deprem riskinin İstanbul’a göre çok daha yüksek olduğunu ifade etti.

Aykan, “1 Temmuz’da Kuzey Anadolu fayının güney kolunda ve Gemlik fayının kuzeyinde 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ardından 4.2 ve bugün de 4.4 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Normal koşullarda bu tarz sarsıntılar genelde can ve mal kaybına yol açmayan küçük depremler olarak değerlendirilir. Gemlik fayı yaklaşık 30 kilometre uzunluğundadır. 1419 tarihinde Gemlik fayı üzerinde 7 büyüklüğünde büyük bir deprem gerçekleşmiş ve üzerinden 600 yıl geçmiş. Bu verilere bakıldığında, depremlerin devam etmesi, bu bölgedeki büyük bir sarsıntının olabileceğini düşündürüyor; fakat kesin bir şey söylemek mümkün değil. Bu nedenle dikkatli olmak ve tedbir almak büyük önem taşıyor. Aralık 2023’te Gemlik körfezinde 5.1 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmişti ve bu bölgedeki deprem aktivitesi belirgin şekilde yüksek” dedi.

Aykan, Gemlik fayının hemen ucundaki İznik-Mekece fayına da dikkat çekerek, “Bu fay yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda ve 960 yıl önce önemli bir deprem üretmiş. Bu nedenle çok dikkatli olunmalı. Gemlik fayı ile birlikte, bu fay da büyük bir deprem riski taşımakta. 960 yıllık tekrar periyodunun yaklaşmış olması nedeniyle bu konuda tedbirler alınması kritik öneme sahip. Bu fay, 7’nin üzerinde bir deprem üretme potansiyeline sahip” şeklinde konuştu.

Bursa’nın hemen hemen tüm ilçelerinden diri fayların geçtiğine dikkat çeken Jeoloji Mühendisi Aykan, “Vakit kaybetmeden Bursa’nın deprem dayanıklılığına yönelik gereken çalışmaları yapmamız şart. MTA’nın diri fay haritasına göz attığımızda, İstanbul’un şehir merkezinde geçen diri fayların olmadığını görmekteyiz. Faylar çoğunlukla Marmara Denizi’nden geçerken, Bursa’nın her ilçesinde diri faylar mevcut. Bu nedenle, Bursa’nın deprem dayanıklılığı açısından gerekli tedbirlerin bir an önce alınması, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gemlik Fayındaki Aktif Hareketler Paniğe Neden Oldu!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!