Karikatür Krizi: İfade Özgürlüğü Tartışması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Leman Dergisi’nin 26 Haziran 2023 tarihinde yayımladığı Hz. Muhammed ve Hz. Musa’nın karikatürize edilmiş görsellerini içeren karikatürle ilgili olarak yürütülen soruşturma çerçevesinde, şüpheliler grafiker Cebrail Okcu ve eser sahibi Doğan Pehlevan’ın ifadeleri gün yüzüne çıktı. Pehlevan, ifadesinde, “Türkiye’de yıllardır çizerlik yapmaktayım ve çizerlikte öğrendiğimiz ilk prensip din konularına girmemek ve dinle alay etmemektir” şeklinde açıklamalar yaptı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma, söz konusu karikatürün ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçlamasıyla yayımlanmasının ardından yürütülmektedir. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Cebrail Okcu ve Doğan Pehlevan, daha sonra Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildi ve buradaki ifadeleri basına sızdı.

“KARİKATÜRÜN İÇERİĞİ BANA İLGİLİ DEĞİL”

Leman Dergisi’nde yaklaşık 30 yıldır çalıştığını belirten grafiker Cebrail Okcu, ifadeye göre, “Dergide basın ve yayın süreciyle ilgili herhangi bir yetkim yok. Sadece sayfa tasarımıyla ilgileniyorum. Çizerlerden ve yazarlardan gelen işler, genel yayın yönetmeni Tuncay Akgün’e gider ve ondan bana ulaşır. Benim müdahale ettiğim bir konu yok. Gösterdiğiniz karikatür Doğan Pehlevan tarafından çizildi ve Tuncay Akgün’ün onayından sonra bana ulaştı. Karikatürün içeriğine dair herhangi bir bilgim yok, sadece verilen işi yapıyorum. Üzerime atılan suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

“NEŞELİ VE SEVGİ DOLU BİR KARİKATÜR”

Şüpheli Doğan Pehlevan da ifadesinde, “Leman dergisinde sorumlu olduğum yarım sayfalık bir köşem var. Bahsi geçen karikatürü yaklaşık bir hafta önce çizdim ve Tuncay Akgün’e gönderdim. Aynı zamanda derginin grafik tasarımcıları Cebrail Okcu ve Murat Yüceşan’a ilettim. Dergideki tüm yayımlama süreçleri Tuncay Akgün’ün kontrolündedir ve onun onayı olmadan karikatürler yayımlanmaz. Eğer gönderilen karikatürde herhangi bir sorun olsaydı, Tuncay Akgün bu çalışmayı asla yayımlamazdı” ifadelerini kullandı.

Pehlevan, karikatürün Filistin katliamından İran savaşı gibi konuları barış dolu bir şekilde ele aldığını belirterek, “Muhammed ve Musa, toplumlarımızda sıkça karşımıza çıkan popüler isimlerdir. Muhammed, Müslümanları temsil ederken, Musa da Yahudileri temsil etmektedir. Ayrıca, peygamberlikten bahsedileceği zaman ‘Hz.’ ya da ‘S.A.V.’ kullanılması gerektiğini düşündüm ki Peygamber olduğu anlaşılabilsin. Karikatürümün çok neşeli ve sevgi dolu olduğunu düşündüm ve olaylarla doğrudan bir bağlantı kurmadım. Yıllardır bu mesleği yapıyorum ve dinle alay edilmemesi gerektiğini öğrenmiş durumdayım” şeklinde konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Karikatür Krizi: İfade Özgürlüğü Tartışması

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!