ABD, İsrail’e Askeri Desteği Artırdı: Gerilim Tırmanıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla artan bölgesel gerilim devam ederken, ABD’nin Tel Aviv yönetimine olan askeri desteğini artırdığı bildirildi.

Başlangıçta tarafsız bir tutum sergileyen ABD, son dönemlerde İsrail’e açık bir destek vermeye başladı.

Washington’da İsrail’e destek konusunda bazı görüş ayrılıkları bulunduğu iddia edilse de, ABD, İsrail’e gerçekleştirdiği askeri yardımlarla tarafını net bir şekilde belli etti.

İSRAİL’E 5 UÇAK DOLUSU FÜZE GÖNDERİLDİ

Son olarak, ABD’ye ait beş askeri kargo uçağının İsrail’e füze sevkiyatı yaptığı ortaya çıktı.

Bu sevkiyatın, İran’ın muhtemel misillemelerine karşı İsrail’in hava savunmasını güçlendirmek amacıyla gerçekleştirildiği değerlendiriliyor.

ABD UÇAK VE TANKERLERİ ORTA DOĞU’YA YÖNELDİ

Geçtiğimiz günlerde, ABD Hava Kuvvetleri’ne ait en az 24 tanker uçağının Avrupa’nın farklı noktalarından (İngiltere, İspanya, Almanya, Yunanistan) havalanarak Orta Doğu’ya yöneldiği bildirildi.

Kamuya açık uçuş takip sistemlerinden elde edilen veriler, bu sevkiyatın bölgedeki askeri hazırlıkların bir parçası olduğunu gösteriyor.

ABD İRAN’A SALDIRI HAZIRLIĞINDA

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a karşı sabrının “tükenmekte olduğunu” belirterek, Washington’un doğrudan müdahale olasılığını artırdı.

Associated Press’e göre, ABD yönetimi, İran’ın nükleer altyapısını hedef alabilecek kapasitede hazırlıklar yürütüyor. Öne çıkan bilgiler, Fordo’daki yer altı nükleer tesisin hedef alınabileceği ve bunun yalnızca ABD’ye ait “bunker buster” (sığınak delici) bombalarla mümkün olabileceğini vurguluyor.

ORTA DOĞU’YA YOĞUN SEVKİYAT

Pentagon’dan yapılan açıklamalara göre, ABD, bölgedeki üslerin ve personelin güvenliğini sağlamak amacıyla askeri sevkiyatlara hız verdi.

Şu anda bölgede yaklaşık 40 bin ABD askeri konuşlanmış durumda. Bu sayı, Ekim 2024’te yaşanan İran-İsrail geriliminin zirve yaptığı dönemde 43 bine kadar çıkmıştı.

ABD donanmasına ait “USS The Sullivans”, “USS Arleigh Burke” ve “USS Thomas Hudner” savaş gemileri Doğu Akdeniz ve Kızıldeniz’de görev yapıyor. Ayrıca “USS Carl Vinson” uçak gemisi, dört savaş gemisi eşliğinde Umman Denizi’nde devriye gezmekte.

“USS Nimitz” savaş gemisinin bölgeye ay sonuna kadar ulaşması ve iki uçak gemisinin aynı anda bölgede görev yapması hedefleniyor.

HAYALET BOMBARDIMAN UÇAKLARI HAZIR BEKLİYOR

ABD Hava Kuvvetleri’ne ait “B-2 Spirit” uzun menzilli hayalet bombardıman uçakları, derinlemesine korunan hedefleri yok edebilen GBU-57A/B “bunker buster” bombalarını taşıma kapasitesine sahiptir.

Bu uçaklar şu anda Orta Doğu’da konuşlu olmasa da, Missouri’deki Whiteman Hava Üssü’nden havalanarak birkaçı havada yakıt ikmali ile bölgeye ulaşabilecek durumda.

Diego Garcia Adası’ndaki ABD-İngiltere ortak askeri üssünde ise daha küçük çaplı mühimmat taşıyan B-52 bombardıman uçakları hazır bekletiliyor.

SALDIRI SENARYOSU MASADA

ABD yetkilileri resmi açıklamalarda doğrudan bir saldırı hazırlığında olmadıklarını belirtse de, tüm askeri yığınaklar İran’a yönelik geniş çaplı bir müdahale senaryosunun düşünüldüğünü göstermektedir.

İsmi açıklanmayan üst düzey askeri kaynaklara göre, bu önlemler, İran’ın olası büyük çaplı misillemelerine karşı kati tedbirler olarak değerlendiriliyor. Ayrıca asker ailelerinin gönüllü olarak üsleri terk etmeleri için olanaklar sağlandığı bildiriliyor.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, askeri sevkiyatların “halkın güvende olmasını sağlamak” amacıyla yapıldığını ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD, İsrail’e Askeri Desteği Artırdı: Gerilim Tırmanıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!