Türkiye’nin Askeri Gücü ve F-35 Tartışması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD merkezli İsrail medyası The Jerusalem Strategic Tribune, Türkiye ile ilgili önemli uyarılar içeren bir analiz yayımladı.

Analizde, Türkiye’nin askeri ve ekonomik olarak “savunmasız” olduğu iddia edilirken, İsrail’in bakış açısına göre Ankara’nın hem İran’ı bölgeden çıkarmaya yönelik çabalar içinde olduğu hem de Tel Aviv’in stratejik konumunu zayıflatmayı hedeflediği savunuldu.

“TÜRKİYE’YE F-35 VERİLMEMELİ”

Türk kökenli yazar Sinan Ciddi, ABD’nin Türkiye’ye F-35 savaş uçağı vermemesi gerektiğini belirttiği bir makaleye imza attı.

Ciddi, Türkiye’nin F-35’lere sahip olması durumunda İsrail’e hava üstünlüğü sağlayabileceğini ifade ederken, Erdoğan’ın, İsrail’in tarihi rakibi İran’a karşı gerçekleştirdiği eylemler sonrasında Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de ve geniş Orta Doğu’da baskın bir güç olarak konumlandırma çabasında olduğunu açıkladı. Ancak Ankara’nın hem askeri hem de ekonomik yönden savunmasız olduğunu vurguladı ve ABD’nin, en yakın müttefiklerinin çıkarları pahasına Türkiye’nin bölgesel hedeflerine katkıda bulunmaması gerektiğini belirtti.

“TÜRKİYE, İRAN VE İSRAİL’İ ZAYIFLATMAYA ÇALIŞIYOR”

13 Haziran itibarıyla İran ve İsrail arasındaki füze saldırılarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Netanyahu’yu bölgede gerginlik yaratmakla suçladığı belirtildi. İsrail hükümeti ise Türkiye’nin Tahran yönetimine yönelik saldırılarını bir fırsat olarak değerlendirerek, Suriye’deki yönetimi devirmek için büyük bir fırsat bulduğunu kaydetti.

Ciddi, Türkiye’nin Suriye’den çekilme arayışında olmadığını ve mevcut 20 bin askerle yeni Suriye ordusunu donanımlı bir şekilde eğitme hedefinde olduğunu belirtti. Ankara’nın bölgede İran ve İsrail’in güçlerini zayıflatma çabalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Türk donanmasının Doğu Akdeniz ve Ege’de Yunan ve Kıbrıs gemilerine meydan okuduğunu ancak AB ile NATO’nun Rusya-Ukrayna arasındaki potansiyel arabuluculuğu nedeniyle bu durumu görmezden geldiğini savunan Ciddi, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin bu gelişmeler karşısında rahatsızlık duyduğunu vurguladı.

“ABD, TÜRKİYE’YE DESTEK VERMEMELİ VE HEDEFLERİNE ULAŞMAMALI”

Ciddi, Türkiye’nin Suriye’de istikrarlı bir şekilde yer edinebilmesi için Trump’ın NATO müttefiki Türkiye’yi F-35 ile donatmaya ihtiyaç duyduğunu belirtti. Türkiye’nin İran ve İsrail arasındaki çatışmaların ortasında Trump ile F-35 programına yeniden dâhil olma konusunda görüşmeler yapabilme ihtimaline dikkat çekti.

F-35 programına Türkiye’nin dâhil edilmesi durumunda ABD’nin müttefikleri olan Yunanistan ve İsrail’in endişelerinin artacağına ve Washington’un İsrail’e sağladığı “kalitatif askeri üstünlüğü” garanti etme sözünü ihlal edebileceğine işaret etti.

Ciddi, “Erdoğan, İsrail’in Türkiye’nin rakibi İran’a karşı eylemlerinin ardından Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’da baskın bir güç olma çabasını sürdürüyor” ifadelerini kullanarak, Türkiye’nin askeri ve ekonomik açıdan savunmasız olduğuna dikkat çekti ve ABD’nin bölgedeki müttefiklerini gözeterek Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasını engellemek amacıyla destek vermemesi gerektiği konusunda sert bir uyarıda bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Askeri Gücü ve F-35 Tartışması

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!