İsrail ile İran arasındaki gerilim, 13 Haziran’da başlayan çatışmalarla beşinci gününe ulaşmış durumda. Taraflar arasındaki şiddetli çatışmalar sürerken, karşılıklı yapılan açıklamalar gerilimi iyice artırdı.
AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, yaptığı açıklamada, soykırımcı İsrail’in Gazze’de yürüttüğü barbar eylemleriyle birlikte İran’a yönelik saldırılarıyla da katil bir devlet profilini ortaya koyduğunu belirtti.
Gider, İsrail’in başta ABD olmak üzere Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ülkeleri de yanına alarak “kabile devleti” gibi davrandığını ve uluslararası hukuku tamamen göz ardı ettiğini ifade etti.
“ABD’nin geçmişte Irak ve Afganistan’a saldırırken ‘demokrasi’ bahanesini kullandığını örnek alan İsrail, bir taraftan Suriye’ye, diğer taraftan Yemen, Lübnan ve İran’a saldırarak Ortadoğu’yu tehdit eden bir tutum sergiliyor. Bu durum, Ortadoğu’nun istikrarını tehlikeye atan kabul edilemez bir yaklaşımdır.” diyen Gider, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hem İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında hem de İran’a yönelik eylemlerinde, diplomatik çözüm arayışında bulunan Türkiye, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bölgedeki diyalog çabalarını sürdürmektedir.”
Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeler gerçekleştirerek barış diplomasi çabalarını hızlandırdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya barışı için adeta bir seferberlik ilan etmiş durumda. Son yıllarda Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan Kafkasya’daki çatışmalara ve Orta Doğu’daki gerginliklere kadar geniş bir yelpazede arabuluculuk yapan Erdoğan liderliğindeki Türkiye, giderek daha fazla saygı gören bir ülke haline geldi. Recep Tayyip Erdoğan, farklı ülkelerle ilişkiler kurabilen, herkesin görüşebildiği bir lider konumunu elde etti. Bu özelliklere sahip başka bir lider ve ülkenin bulunmadığını vurguladı.
AK Parti Çanakkale Milletvekili Gider, Ortadoğu’daki gerilimin son bulabilmesi için İsrail’in saldırılarını derhal durdurması gerektiğini dile getirerek, diplomatik temasların bu çerçevede devam edeceğini ifade etti.