OpenAI, yapay zeka altyapı platformu Stargate’ın lansmanı kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli G42 firması ile iş birliği yaptığını duyurdu.
Bu iş birliği, Abu Dabi’de 1 gigawatt (GW) kapasiteli yapay zeka bilgi işlem kümesi ile dünyanın en büyük veri merkezinin inşasını öngörüyor.
Projenin ilk aşamasının (200 megawatt) 2026 yılında devreye girmesi bekleniyor. Bu girişim, ABD ile koordineli olarak dünya genelindeki hükümetlerin yapay zeka yeteneklerini geliştirmelerine destek olmayı amaçlayan “Ülkeler için Açık Yapay Zeka” stratejisinin bir parçasını oluşturuyor.
YAPAY ZEKAYA DEV YATIRIM: 500 MİLYAR DOLAR
OpenAI, Stargate UAE’nin “ABD’de yeni bir OpenAI altyapısı kurmak amacıyla önümüzdeki dört yıl içinde 500 milyar dolar yatırım yapmayı planlayan yeni bir şirket” olduğunu belirtti.
Ayrıca, şirket, Stargate UAE’yi “dünya genelinde sınır ölçeğinde bilgi işlem kapasitesi oluşturma” hedefinin bir yansıması olarak görmektedir.
Bu proje, BAE’nin ABD’ye 1,4 trilyon dolar yatırım yapma taahhüdü doğrultusunda, G42’nın yanı sıra Oracle, Cisco, NVIDIA ve SoftBank gibi şirketlerle iş birliği içinde yürütülüyor.
Söz konusu ortaklık, BAE’yi ChatGPT’ye ülke genelinde erişim sağlayan dünyadaki ilk ülke haline getirecek.
OpenAI, “Ülkeler İçin OpenAI” projesinin ilk aşamasında ana ülkeler ve bölgelerde 10 ortaklık kurmayı planlamakta ve kendi Stargate’lerini inşa etmek isteyen diğer ülkelerle müzakerelere başlamıştır.