Gelişmeler devam ediyor: Bolu’daki Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangında 78 kişi hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili başlatılan soruşturmada bir ilerleme kaydedildi.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Ocak’ta yaşanan ve 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 133 kişinin yaralandığı yangınla ilgili iddianamesini tamamladı.
İddianamede, otelin sahipleri ve yönetim kurulu üyeleri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun’un yanı sıra Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar’ın meydana gelen durumdan “olası kast” ile sorumlu oldukları vurgulandı.
İSTENEN CEZALAR AÇIKLANDI
İddianamede, 13 kişi için 78 kez “olası kastla öldürme” ve “olası kastla kasten yaralama” suçlarından toplamda 1998’er yıl hapis cezası talep edildi.
Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianamede, otelin teknik personeli Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü, mutfak personeli Reşat Bölük, Enver Öztürk ve Faysal Yaver, iş güvenliği uzmanları Kübra Demir ve Ece Kayacan, resepsiyon görevlisi Yiğithan Burak Çetin, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri İbrahim Polat ve İsmail Karagöz ile diğer çalışanların “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6 ay hapisle cezalandırılması talep edildi.
İddianame, Bolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne iletildi.
Bununla birlikte, yangınla ilgili olarak soruşturma izni talep edilen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin dosyalarının mevcut soruşturmadan ayrılarak Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na yeni bir esas numarasıyla kaydedildiği belirtildi.
YANGININ SEBEBİ VE YAYILMA ŞEKLİ
Olay gecesi otelin kahvaltı şefi Faysal Yaver’in dördüncü kattaki restoranda “grill plate” adı verilen elektrikli ızgarayı çalıştırdığı kaydedildi. Yangının başlamadan önceki aşamada bu cihazın, 3 termostatından birinin aşırı korozyona uğraması nedeniyle işlevsiz kaldığı ve dolayısıyla aşırı ısınma meydana geldiği tespit edildi.
Aşırı ısınmanın ardından ızgara iletkenlerinde kısa devre oluştu. Kısa devre akım kesici koruyucu sistemler tarafından engellenemeyince, 03:17’de “grill plate” cihazındaki yağların buharlaşarak alev almasıyla yangın başladı.
Yangın, 03:24’te “grill plate” haznesinden belirtilen yerlerdeki çöp kovasına ve oradan LPG besleme hortumuna sıçradı. Alevler hortumu eriterek LPG gazının tahliye olmasına neden oldu. Yangın, 03:26’da kontrol edilemeyecek seviyelere ulaştı ve alev rengi mavileşmeye başladı. Ardından tavandaki vernikli OSB ve ahşap dekorasyon hızlıca gazlaşmaya, devamında ise yoğun duman ve yangın çıktı.
Yangının ilk çıktığı alandaki malzemelerin yapısı ve mutfak personelinin kaçış için açık bıraktıkları kapı da yangını hızlandırdı. Ayrıca, merdiven ve asansör yapılarının yetersiz olduğu ve gaz tahliye sisteminin bulunmaması nedeniyle yanıcı ve zehirli gazların hızla üst katlara yayıldığı ifade edildi.
Binanın yapısal elemanları arasında yer alan “ahşap lambri ve kaplamalar” yangın neticesinde yüksek sıcaklıktan etkilendiği gibi, ani sıcaklık artışı nedeniyle pencere camları da patlayarak gazları dışarı taşıdı. Bu durum, binanın dış yüzeyindeki ahşap kaplamanın alev almasına sebep oldu.
Acil durum eylem planının yetersizliği vurgulandı
İddianamede, otelin yangın için belirlenen acil durum eylem planının yetersiz olduğu kaydedildi. Yangın durumlarındaki acil durum ekiplerinin tecrübesiz ve eğitimsiz kişilerden oluşturulduğu, personele yangın eğitimi verilmemesi sonucunda yangın anında ne yapmaları gerektiğini bilemedikleri ve yanlış hareketlerle yangının büyümesine katkı sağladıkları bildirildi.
Yangın gecesi mutfakta çalışan dört personelin durumu fark etmesiyle, ilk uyuşmazlık 03:24’te belirlendi. Yangını fark eden personelin, derhal diğer çalışanlara bilgi vermesiyle birlikte mutfak bölümünden ayrıldığı, hemen ardından jandarmanın 03:26’da, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni ise 03:27’de aradığı tespit edildi.