Rusya Bilimler Akademisi’nden bir gök bilim ekibi, Spektr-RG (SRG) uzay gözlemevini kullanarak evrenin en enerjik ve parlak yapılarından biri olan 11 yeni aktif galaktik çekirdek (AGN) keşfettiğini açıkladı.
Bu buluş, galaksilerin merkezlerindeki süper kütleli kara deliklerin etkinliğiyle ilişkilendirilen AGN’lerin daha iyi anlaşılmasına yönelik önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
YENİ AGN’LER X-IŞINI VERİLERİ İNCELENEREK BULUNDU
Astronomy Letters dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, baş araştırmacı Grigory Uskov ve ekibi, tüm gökyüzü araştırmaları çerçevesinde kapsamlı bir X-ışını kaynağı incelemesi gerçekleştirdi.
Gök bilimciler, özellikle SRG’nin ART-XC teleskobuyla keşfedilen daha önce tanımlanmamış X-ışını kaynaklarına yoğunlaşarak yeni aktif galaktik çekirdekleri belirlediler.
ARAŞTIRMA KAPSAMINDA 50’DEN FAZLA AGN TANIMLANDI
Ekibin gerçekleştirdiği detaylı araştırmalar sonucunda 50’den fazla aktif galaktik çekirdek ve birkaç kataklizmik değişken tespit edildi.
Son yayınlarında, ARTSS1-5 kataloğundan 11 AGN’nin optik olarak tanımlanıp sınıflandırıldığı ifade ediliyor. Bu yeni keşfedilen AGN’ler, Dünya’ya yakın konumlarıyla dikkat çekiyor.
YENİ KEŞFEDİLEN AGN’LER SEYFERT GALAKSİSİ OLARAK SINIFLANDIRILDI
Yeni belirlenen 11 aktif galaktik çekirdeğin X-ışını parlaklıkları, modern AGN’ler için ortalama kabul edilen 2 ile 300 tredesilyon erg/s arasında değişiklik gösteriyor.
Bu veriler doğrultusunda gök bilimciler, bu AGN’leri yedi adet tip 1, üç adet tip 1.9 ve bir adet tip 2 olarak sınıflandırarak Seyfert galaksileri kategorisine dahil etti.