Donald Trump, Orta Doğu’ya yönelik gerçekleştirdiği ziyarete başladı.
Bu kapsamda, 13-16 Mayıs tarihleri arasında üç ülkeyi kapsayan Orta Doğu turunun ilk durağı olarak Suudi Arabistan’a geldi.
Trump’ın, Suudi Arabistan’daki ilk resmi devlet ziyareti sırasında Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya gelmesi ve Suudi Arabistan-ABD Yatırım Forumu’na katılması bekleniyor.
Yoğun bir programla Suudi Arabistan’a seyahat eden Trump’ın ziyaretine ilişkin dikkat çekici detaylar da gelmeye başladı.
KAHVE İKRAMI YANLIŞ ANLAŞILDI
Trump, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile gerçekleştirdiği görüşmede kendisine ikram edilen kahveyi içmeyi reddetti.
Kahve fincanına dikkatle bakan Trump, içmeyerek uzun bir süre elinde tutmak zorunda kaldı.
İkram edilen kahveyi geri nasıl göndereceğini bilemeyen Trump’ın yüz ifadesindeki şaşkınlık, basında geniş yer buldu.
Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinin detaylarını ele alındığında, iki ülke arasındaki ticari, siyasi ve askeri meselelerin gündeme geleceği belirtiliyor.
ABD medyasına göre, Trump, Suudi Arabistan’dan 1 trilyon dolarlık yatırım çekmeyi hedeflerken, Suudi yönetiminin ise 600 milyar dolarlık yatırım sözü verdiği bildiriliyor.
Ziyaret boyunca ABD ve Suudi Arabistan arasında kritik ticari ve silah anlaşmalarının yapılması planlanıyor.
Ayrıca, Trump’ın Suudi yetkililerle uluslararası meseleleri de masaya yatırması bekleniyor.
GAZZE KONUŞULACAK
ABD ve İran arasındaki nükleer müzakereler, Yemen’deki Husilerin durumu, Gazze’de ateşkes sağlanması, İsrail ilişkileri ve Ukrayna-Rusya savaşındaki gelişmeler gibi birçok konunun da görüşüleceği öngörülüyor.