Nature Communications dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) dahil olmak üzere gerçekleştirilen 40’tan fazla uzay görevi ile ilgili verileri detaylı bir şekilde inceledi.
Araştırmanın bulguları, uzay koşullarının böbrek fonksiyonlarını önemli ölçüde etkileyebileceğini ortaya koyuyor. İlginç bir şekilde, astronotların Dünya’ya dönüşleri sırasında ya da sonrasında diyaliz ihtiyacı ile karşılaşabilecekleri belirtiliyor.
UZAYDA BÖBREKLERDE YAPISAL DEĞİŞİKLİKLER VAR
Dr. Siew liderliğindeki ekip, derin uzay yolculuklarının etkilerini simüle etmek amacıyla radyasyona maruz kalan hayvanlar üzerinde yapılan 20 farklı çalışmayı analiz etti.
Bu çalışma, uzayda böbrek sağlığına dair bugüne kadar gerçekleştirilen en kapsamlı araştırmalardan biri olma özelliği taşıyor ve ticari astronotların sağlık verilerini de içine alıyor.
Araştırma sonucunda, uzay ortamında böbreklerin yapısal değişikliklere uğradığı ve bunun kalıcı hasarlara yol açabileceği belirlendi.
Çalışma, astronotların mikro yerçekimi koşullarında böbreklerde bulunan bazı tübüllerin büzülmesine yol açtığını vurguladı. Bu tübüller, vücut için hayati öneme sahip kalsiyum ve tuz gibi minerallerin dengesinin korunmasında kritik rol oynamaktadır.
Bununla birlikte, uzay yolculuklarının böbrek taşı oluşumu riskini artırdığı da gözlemleniyor; bu durum daha kısa görevlerde yapılan uzay çalışmalarında bile astronotlarda sağlık sorunu olarak kendini gösteriyor.
KOZMİK RADYASYONUN UZUN VADELİ ETKİLERİ NELER
Alçak Dünya Yörüngesi’nde bulunan astronotlar, Dünya’nın manyetik alanından kısmi bir koruma altında olsa da, bu koruma daha derin uzay görevleri, örneğin Mars yolculukları için geçerli değildir.
Araştırma, 2,5 yıla kadar kozmik radyasyona maruz kalmanın böbrek fonksiyonları üzerinde uzun vadeli etkileri olduğunu gösterdi.
Dr. Siew, “Nispeten kısa uzay görevlerinde bile astronotların böbrek taşı gibi sağlık sorunları ile karşılaştığını biliyoruz.” ifadesini kullandı. Ayrıca, bu sorunların kesin nedenlerinin henüz tam olarak anlaşılamadığını ve Mars’a yapılacak daha uzun uçuşlarda böbrek sağlığı açısından ne tür zorluklarla karşılaşılacağının belirsiz olduğunu belirtti.