İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran ile Hindistan arasında gerçekleştirilen 20. Ortak Ekonomi Komisyonu Toplantısı için Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’ye ulaştı.
Arakçi, ziyaretinin kapsamı doğrultusunda Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile bir araya geldi.
Görüşmede, iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi, ekonomik ve ticaret anlaşmalarının yanı sıra ulaşım konularındaki işlerin uygulanması üzerinde duruldu.
BARIŞ İÇİN İŞ BİRLİĞİ VURGUSU
Aynı zamanda Güney Asya ve Orta Doğu’daki güvenlik ve siyasi gelişmeler de masaya yatırıldı.
Her iki bakan, gerilimlerin azaltılması ve barış ile istikrarın sağlanması için iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Hindistan-İran Ortak Komisyon Toplantısı esnasında Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar, Pakistan ile olan gerilime ilişkin İranlı mevkidaşı Arakçi’ye hitaben, “Hindistan’ı, son derece barbarca bir terör saldırısına yanıt verdiğimiz bir dönemde ziyaret ediyorsunuz.” dedi.
“GERİLİMİ ARTTIRMAK GİBİ BİR NİYETİMİZ YOK”
Jaishankar, Pakistan ve Azad Keşmir üzerindeki hava saldırıları hakkında düşüncelerini dile getirerek, Hindistan’ın olan yanıtının “hedefe yönelik ve ölçülü” olduğunu vurguladı.
Jaishankar, “Gerilimi artırmak gibi bir niyetimiz yok. Ancak askeri saldırılara maruz kalırsak, çok kararlı bir karşılık vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.
Ayrıca İranlı mevkidaşına, “Bir komşu ve ortak olarak, durumu iyi anlamanız hayati öneme sahip.” şeklinde konuştu.
TOPLANTININ BU DÖNEMDE OLMASININ ÖNEMİ VURGULANDI
Hindistan ile İran arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmesini memnuniyetle karşıladığını belirten Jaishankar, Ortak Ekonomi Komisyonu Toplantısı’nın bu dönemde çok önemli olduğunu ifade etti.
Jaishankar, Hindistan’ın çeşitli iş birliği fırsatlarını belirleyip hayata geçirmeye hazır olduğunu vurguladı.
ARAKÇİ’DEN EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ VURGUSU
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, toplantının düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu fırsatı, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek için değerli bulduğunu ifade etti.
Arakçi, İran’ın iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme konusundaki iradesini vurguladı ve iki ülke arasında mevcut güçlü bağlara dikkat çekti.
İran ile Hindistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin önemine değinen Arakçi, 10 yıllık Çabahar İş Birliği Anlaşması’nın uygulanmasının ikili ilişkilerde öncelikli konu olduğunu belirtti.
Tarafların, ekonomik iş birliğini geliştirmek için mevcut potansiyelden etkin biçimde yararlanması gerektiğini vurguladı.
“GÜNEY ASYA’DAKİ İSTİKRAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Güney Asya’daki istikrar ve güvenliğin sadece İran için değil, dünya için de son derece önemli olduğunu belirten Arakçi, bölgedeki gerilimlerin ilgili tarafların sağduyulu ve sorumlu yaklaşımlarıyla aşılacağına inandığını ifade etti.