Fransa’da başörtüsü, uzun zamandır laiklikle ilgili tartışmaların merkezinde bulunuyor.
2004 yılında okullarda dini simgeleri yasaklayan bir yasa yürürlüğe girerken, 2021’de kamuya açık alanlarda başörtüsüne yönelik kısıtlama önerileri gündeme gelmişti.
Başörtüsü ile ilgili sorunlar devam eden Fransa’da, yeni bir tartışma başlamış durumda.
ÜNİVERSİTELERDE BAŞÖRTÜ YASAĞI İSTEĞİ
Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, katıldığı bir televizyon programında üniversitelerde başörtüsü yasağının savunucusu olduğunu bildirdi.
“İSLAM KADINI AŞAĞILIYOR”
Bakan Retailleau, sunucunun “Başörtünün üniversitede yasaklanması istiyor musunuz?” sorusuna “Evet, bunu istiyorum. Çünkü klasik İslam’a uymayan bir İslamcılık anlayışı görüyorum. Bu tarz, kendi değerlerini dayatmaya çalışan bir İslam anlayışıdır. Bence bu durum, erkeğin karşısında kadının statüsünü aşağılıyor.” şeklinde yanıt verdi.
“MÜSLÜMANLARI HEDEF ALMIYORUZ”
Retailleau, bu duruma karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi ve “Ben İçişleri Bakanı olarak bunu gözlemliyorum. Müslüman vatandaşlarımız kendilerini hedef aldığımızı düşünmesinler. Ben bunun tersini savunuyorum. Bunu pedagojik bir şekilde anlatmalıyız. Siyasal İslam, inanç sahiplerinin değerlerini bozuyor. Bu ayrımı yapmak bizim faydamıza olur.” dedi.
FRANSA’DA BAŞÖRTÜ YASAĞI
Fransa’da kamu çalışanlarına yönelik başörtüsü yasağı, 2004 yılından itibaren önce ilkokul ve ortaokul öğrencileri için uygulanmaya başlandı.
2010 yılında kamusal alanda peçenin yasaklanması kararı alındı ve bunu ihlal edenlere 1500 avro para cezası getirildi.
Ayrıca, okul gezilerine katılan annelere yönelik başörtüsü yasağının uygulanması da gündeme geldi. 2007-2012 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Nicolas Sarkozy’nin son görev yılında, okul gezilerine katılacak annelere başörtüsü yasağı getiren bir genelge yürürlüğe girdi.
Bu genelge, 2013 yılının Aralık ayında Danıştay’ın başörtülü anneler lehine karar vermesiyle yürürlükten kaldırıldı.
Son olarak, Fransa Parlamentosu’nun üst kanadı Senato, 18 Şubat’ta spor müsabakalarında başörtüsü yasağını öngören yasa tasarısını kabul etti. Tasarının yasalaşabilmesi için önce Parlamento’nun alt kanadı olan Ulusal Meclis’te onaylanması gerekiyor.