Yüksek mimar ve inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, 23 Nisan’da Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki enerji boşalımını değerlendirdi. Moriwaki, “Deprem ile birlikte biraz enerji boşaldı. Ancak Adalar ve Çınarcık bölgesindeki fayda henüz bir kırılma yaşanmadı. O bölgede hala enerji duruyor. Ne zaman olacağı bilinmiyor ama orada da bir deprem olma ihtimali var” şeklinde konuştu.
İstinye Üniversitesi’nde gerçekleştirilen İstanbul Mimarlık Zirvesi’ne katılan Moriwaki, üniversite öğrencileriyle bir araya gelerek Türkiye’nin depremlere dayanıklılığı hakkında bilgi paylaştı. Moriwaki, “Özellikle mimar olarak Türkiye’de ne yapılması gerektiğini anlattım. Deprem Dede olarak bilinen merhum Ahmet Mete Işıkara’nın ‘Depremler insanı öldürmez, binalar öldürür’ sözünü hatırlatmak isterim.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin yapı stokunun büyük bir kısmının izinsiz yapılar olduğunu belirten Moriwaki, “Ülkemizde toplam 21 milyon yapı var, bunların yüzde 50’den fazlası izinsiz olarak inşa edilmiş. Bu durumu düzeltmek gerekiyor. Özellikle zemini yumuşak olan bölgelerin öncelikle iyileştirilmesi şart. Kentsel dönüşüm projelerine daha fazla yönelmek gerekiyor” dedi.
Deprem bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğine dikkat çeken Moriwaki, “Japonya’da ilkokuldan itibaren deprem eğitimi veriliyor. Bu eğitimi özellikle çizgi romanlarla destekleyerek küçük yaşlarda vermek mümkün” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Kuzey Anadolu fay hattında 1999 ve 1912 yıllarında büyük depremler yaşandığını hatırlatan Moriwaki, “Yalova Çınarcık ve Tekirdağ arasındaki 170 kilometrelik kısmı 3 ayrı bölgeye ayırmak gerekebilir. 23 Nisan’daki 6.2’lik deprem, bu bölgenin ortalarında bir kırılma oluşturdu. Ancak Adalar ve Çınarcık bölgesinde henüz bir aktivite yok. O bölgede enerji hala duruyor” dedi.
Yoshinori Moriwaki, deprem sonrası tsunami riski hakkında da bilgi verdi. “Türkiye’nin denizleri küçük ama yine de su varsa ve sarsıntı olursa dalgalar oluşabilir. Türkiye’de deniz içinde bir deprem olması durumunda tsunami meydana gelebilir; ancak bu genelde 1 metre civarında olur. Eğer büyük bir deprem olursa, en kötü senaryo 3 metre yüksekliğinde bir tsunami olabilir” ifadelerini kullandı.