Çin’in Zhejiang eyaletinde, ismi açıklanmayan bir kadın, arkadaşlarıyla birlikte yerel bir karaoke barını ziyaret etti.
Eğlenceli geçen gecenin ardından evine dönen kadın, vücudunda garip değişiklikler fark etti.
MİKROFONDAN HERPES KAPTI
Kısa süre içerisinde dudak çevresinde kabarcıkların oluşmaya başladığını gören kadın, yaptırdığı test sonucunda yaşamını etkileyen bir gerçeği öğrendi: Herpes virüsü kapmıştı.
Douyin (Çin’in TikTok’u) üzerinden paylaştığı videoda, virüsün mikrofondan bulaşmış olabileceğini düşündüğünü ifade etti.
“HAYATIM BOYUNCA BU VİRÜSÜ TAŞIYACAĞIM, TEDAVİSİ YOK”
Kadın, hangi tür herpes virüsüne yakalandığını belirtmese de uzmanlar, HSV-1’in genellikle ağız çevresinde uçuklara sebep olduğunu ve HSV-2’nin cinsel yolla bulaşan genital semptomlarla bağlantılı olduğunu vurguladı. Her iki türün de vücutta kalıcı olduğu ve kesin bir tedavisinin mevcut olmadığı biliniyor.
Kadın, “Bu virüsü hayatım boyunca taşıyacağım. Tedavi eden bir ilaç yok. Sadece ağrıyı hafifleten ilaçlar mevcut, ancak belirtiler sürekli tekrar ediyor.” diyerek yaşadığı sıkıntıyı paylaştı.
ORTAK KULLANILAN EŞYALARA DİKKAT
Hala rahatsız edici belirtilere karşı mücadele eden kadın, bu yılın başlarında uçukların yanağına kadar yayıldığını belirtti.
Mikrofonları dezenfekte eden yeni teknolojiler geliştiren Li.Lac adlı şirketin uzmanları dikkat çekici bir uyarıda bulunarak, “Kirli mikrofonlar grip gibi virüsleri veya diğer bulaşıcı hastalıkları yayabilir.” şeklinde konuştu.
Özellikle stüdyo, tiyatro ve toplantı salonlarında ortak mikrofon kullanımının riskleri artırdığına dikkat çekiliyor.
HERPES VİRÜSLERİ DÜNYA GENELİNDE YAYGIN OLARAK GÖRÜLÜYOR
Herpes virüsleri dünya çapında oldukça yaygındır. 2020 yılında dünya genelinde yaklaşık 3.8 milyar kişinin HSV-1 virüsü taşıdığı tespit edilmiştir. Aynı yıl içinde sadece 0-49 yaş arası bireylerde 122 milyon yeni HSV-1 enfeksiyonu kaydedilmiştir. HSV-2 vakalarında ise, 15-39 yaş grubunda 26 milyon yeni vaka ortaya çıkmıştır.
ABD’de her yıl ortalama 20 milyon kişi cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanmaktadır. 14-49 yaş aralığındaki Amerikalıların yaklaşık yüzde 12’sinin genital herpes taşıdığı bildirilmektedir. Ancak, virüs çoğu zaman belirti göstermediği için fark edilmesi zor olabiliyor.
Uzmanlar, herpes virüsünün stres, yorgunluk veya bağışıklık sistemindeki değişiklikler ile yeniden aktifleşebileceğini, sinir uçları aracılığıyla cilde ulaşarak aynı bölgede kabarcıklara neden olabileceğini belirtiyor.