Almanya’nın NATO’ya katılımının 70. yılı dolayısıyla Brüksel’deki NATO karargâhında gerçekleştirilen törende konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Avrupa’nın güvenliği açısından Almanya’nın güçlü bir savunma kapasitesine sahip olmasının kritik olduğunu vurguladı. Steinmeier, “Bugün zayıf donanımlı bir Almanya, güçlü bir Almanya’dan çok daha büyük bir tehdit oluşturur.” şeklinde ifade ederek bu konunun önemine dikkat çekti.
“BU YENİ GERÇEKLİKLE YÜZLEŞMELİYİZ”
Steinmeier, müttefiklerin bu gerçeği uzun zamandır kabul ettiklerini düşündüğünü belirterek, “Biz Almanlar için bu düşünceyi kabullenmek kolay değil. Bunu tarihsel sorumluluğumuz ışığında anlamanızı bekliyorum. Yine de yurttaşlarımı, bu yeni gerçeklikle yüzleşmeye çağırıyorum.” dedi.
Steinmeier, yeni Alman hükümetinin temel görevinin ordunun güçlendirilmesi ve savunma kapasitesinin verilen taahhütlerle uyumlu hale getirilmesi olduğunu vurguladı:
“Güçlü bir orduya, savaşmak için değil, savaşları önlemek amacıyla ihtiyacımız var. Diplomasiye alternatif değil, diplomasiyi inandırıcı kılmak için askerî güce de ihtiyaç duyuyoruz.” şeklinde ekledi.
“ALMANYA’YA BÜYÜK BİR SORUMLULUK DÜŞÜYOR”
Steinmeier, Almanya’nın NATO’daki 70 yıllık sürecine yönelik iki önemli duygu taşıdığını ifade etti: Minnettarlık ve büyük bir aciliyet. Ukrayna savaşının devam etmesi ve ABD’nin Avrupalı müttefiklere yönelik artan baskısı ışığında Almanya’nın büyük bir sorumluluk taşıdığını dile getirdi.
“Ordumuzu güçlendirmek, savunma sanayimize daha fazla yatırım yapmak ve NATO’nun bölgesel savunma planlarına tam destek vermek için elimizden geleni yapacağız.” diyen Steinmeier, Almanya’nın Ukrayna’nın Avrupa’daki geleceğini ve bağımsızlığını koruma kararlılığını yineledi: “Almanya, Avrupa’nın konvansiyonel savunma omurgası olma hedefiyle ilerleyecek.”
Steinmeier, Avrupa’da uzun yıllar savaşın imkânsız gibi görüldüğünü, fakat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu dengeyi altüst ettiğini belirtti. “Putin, Avrupa’nın güvenlik mimarisini yerle bir etti. Artık Almanya sadece bir parçayı temsil etmeyecek; bütünün korunmasında öncü rol üstlenecek.” dedi.
NATO’nun daha fazla güçlü bir transatlantik ittifaka ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Steinmeier, “Avrupa ve Kuzey Amerika’nın eşit derecede güçlü iki ayağı üzerinde duran bir NATO, Atlantik’in her iki yakası için de vazgeçilmez bir değere sahiptir.” şeklinde konuştu.
Steinmeier, konuşmasını, Almanya’nın NATO’ya hem askeri güç hem de siyasi bilgelik sunmaya hazır olduğunu belirterek sonlandırdı.