23 Nisan tarihinde Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, birçok vatandaş evlerine girmekten kaçınarak parklara ve toplu alanlara sığındı. Bahçelievler’deki bir park, ikinci gece boyunca vatandaşların sığınağı haline geldi. Evlerinden çıkmak zorunda kalan birçok kişi, geceyi parkta kurdukları çadırlarda geçirirken, soğuktan korunmak amacıyla ateş yakıp semaverde çay demledi. Parkta yoğun bir çadır yoğunluğu yaşanıyor ve vatandaşların tedirgin bekleyişi devam ediyor.
Bu süreçte İstanbul açıklarında sabah saatlerinde 3 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı meydana geldi. Önceki gün ise, 3 büyüklüğünü aşmayan birçok deprem kaydedildi. AFAD, sosyal medya üzerinden İstanbul’da gerçekleşen depremlerle ilgili bir açıklama yaptı.
Açıklamada, 23 Nisan tarihinde saat 12.49’da Silivri açıklarında 6.2 büyüklüğünde bir depremin yaşandığı belirtildi. Depremin etkisinin, dış merkezinden 300 kilometre yarıçapında yerleşim alanlarında hissedildiği, en yakın yerleşim yerinin Silivri’ye yaklaşık 24 kilometre mesafede bulunduğu ifade edildi. İstanbul’un güney kıyılarındaki yerleşim alanlarının ise 5 şiddetine karşılık gelen düşük ivmelerle sarsıldığına vurgu yapıldı.
Açıklamada, “Uzun süreli risk azaltma çalışmalarının etkisiyle deprem büyük bir yapısal hasara yol açmamış ve can kaybı yaşanmamıştır. Ana şoktan sonra toplamda 291 artçı sarsıntı kaydedilmiştir. 3.9 büyüklüğe kadar olan artçılar 283 tanedir ve bunların çoğunluğu 3’ün altındadır. 4 ve üzeri büyüklükteki artçıların sayısı ise 8’dir. Son 28 saat içerisinde artçı sarsıntıların dağılımı incelendiğinde, son 16 saat içinde bir azalma eğilimi olduğu gözlemlenmektedir. Artçı sarsıntıların önümüzdeki birkaç hafta içerisinde azalarak sona ermesi beklenmektedir” şeklinde ifadeler yer aldı.
ÇADIRLARINI IŞIKLANDIRDILAR
Kağıthane’de, evlerine girmekte tereddüt eden vatandaşlar, ikinci gecelerini Hasbahçe Mesire Alanı’nda kurdukları çadırlarda geçirdi. Bazı kişilerin otomobillerinde uyuduğu bu bölgede, diğerlerinin konakladıkları çardakları ışıklandırmak için süsledikleri gözlemlendi.
‘BİLİM İNSANLARININ YÖNERGELERİNE GÖRE HAREKET EDİYORUZ’
Kağıthane’de deprem sonrası ailesiyle çadır kuran Zülfikar Baran, “İki gündür buralardayız, deprem sonrası çocuklarım bir anda uyandı ve dışarı çıkmak zorunda kaldık. Eve gitme niyetimiz vardı ama haberlerde bazı uzmanların 7’nin üzerinde bir deprem beklentisi olduğu söylenince çocuklar tekrar tedirgin oldu ve çadır almaya gittik. Bilim insanların yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etmeye çalışıyoruz. Herkes farklı şeyler söylüyor, ne yapacağımızı bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘BİNALARDA ÇATLAK VAR, EVLERE DÖNMEK ZORUNDAYIZ’
Bahçelievler’de sokakta bekleyen bir kadın, “Ufak çocuklarımız var, 3 ve 2 yaşında. Dışarıda kalmayı sürdüreceğiz. İlgileneni de, soranı da yok. Şikayetçiyiz. Çoğu binada çatlak var ve insanlar işe gitmek zorunda oldukları için evlerine dönmek durumunda kaldı” dedi.
‘UZMANLAR 48 SAATİ İŞARET ETTİ, TEDBİRLE BEKLİYORUZ’
Bahçelievler Yenibosna Kuleli Parkı’nda yakınlarıyla çadırda kalan Mustafa Karakuş, “Tedirgin durumdayız. Uzmanlar 48 saatten bahsetti, bu süreyi bekliyoruz. Tedbir amaçlı dışarıda kalıyoruz. Doğayı seviyoruz, kamp yapıyoruz; ama bu sefer zorunlu bir kamp oldu. Ateşimizi yaktık, çay demledik. Şu an burada üç aileyiz” diyerek durumu özetledi.
‘DEPREM KORKUSU NEDENİYLE DIŞARI ÇIKMAK ZORUNDAYIZ’
Parkta ailesiyle çadır kuran Mehmet Kaya, “Bir deprem korkusu nedeniyle dışarı çıktık. Hep birlikte geldik. Çocuklar ilk kez böyle bir deneyim yaşıyor. Gece çadırda bekliyoruz” dedi.
‘DEPRESYON HIZLA BİTSİN, EVİMİZE DÖNELİM’
Mehmet Kaya’nın 10 yaşındaki kızı Fatma Kaya, “Uyumadım. Deprem bir an önce bitsin, evimize gidelim. Uykum yok, deprem olabilir diye korkuyorum” diyerek endişesini ifade etti.