88 yaşındaki Papa Francis, ağır bronşit geçirmesinin ardından çift taraflı zatürre nedeniyle Roma’daki Gemelli Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Uzun bir tedavi sürecinin ardından, doktorlar tarafından papa için polimikrobik enfeksiyon teşhisi konulduğu açıklandı.
Papa Francis, Pazartesi günü hayatını kaybetti. Naaşı, Cumartesi günü gerçekleştirilecek cenaze töreninden önce üç gün boyunca sergileneceği St. Peter Bazilikası’na taşındı.
Kardinallerin eşlik ettiği alay, yerel saatle 09:00’da başladı.
Halk, Cuma günü yerel saatle 11:00’den 19:00’a kadar Papa Francis’in naaşını ziyaret edebilecek. Bazilika, yas tutanları ağırlamak amacıyla Çarşamba ve Perşembe gecesi yarıya kadar açık kalacak.
Francis’in naaşı, Cumartesi günü St. Peter Meydanı’nda yapılacak cenaze törenine kadar kilisenin içinde açık bir tabutta sergilenecek. Aynı günün ilerleyen saatlerinde ise Roma’daki St. Mary Major Kilisesi’nde defnedilmesi planlanıyor.
DÜNYA LİDERLERİ CENAZEDE BULUNACAK
Cenazeye katılacak isimler arasında Galler Prensi William, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy gibi dünya liderleri ve kraliyet mensupları yer alıyor.
Salı günü Vatikan, Papa Francis’in son anlarına dair yeni detaylar paylaştı. Francis’in balkona çıkma konusunda endişeleri olduğu, kişisel hemşiresine “Sence başarabilir miyim?” diye sorduğu ifade edildi.
YEMEK YEDİ, KOMAYA GİRDİ
Papa, Pazar öğleden sonra dinlendikten sonra sakin bir akşam yemeği yedi. Ancak kısa bir süre sonra komaya girdiği bilgisi aktarıldı. Vatikan, Papa’nın son anlarında yanında olanların, onun acı çekmediğini belirttiğini açıkladı.