İsrail’in 2 Mart’tan bu yana kapalı tuttuğu Gazze’deki yakıt sıkıntısı ciddi boyutlara ulaştı.
Filistinliler, bu yakıt krizine çözüm bulmak için çöplerden topladıkları plastik malzemelerle ya da kitaplardan kopardıkları sayfalarla alternatif yöntemler deniyor.
Çocuklar, okula gitmek yerine ailelerine destek olmak adına yerleşim yerlerine yakın alanlarda biriken çöp yığınlarından plastik, karton, kumaş ve kitap gibi yakacak malzemeleri toplayarak yardım ediyor.
“HAYAT BİZE DAHA NELER GÖSTERECEK BİLMİYORUM”
Gazze’nin kuzeyindeki İslam Üniversitesi’ne sığınan Filistinlilerden Ummu İbrahim el-Attar, fırında yakıt olarak kullandıkları kitaplar hakkında üzüntüsünü dile getirerek, “İlim dünyadaki en güzel şey ama çocuklarımız 2 yıldır eğitim alamıyor. Üniversiteler harabe halde, artık burada öğrenciler değil bizler oturuyoruz. Bu kitap ve kağıtlar, ekmek ve yemeklerimizi pişirmemizde kullanılıyor. Hayat bize daha neler gösterecek bilmiyorum. Kim bilir bir gün bu kitapların yakacak olarak kullanacağımızı düşünirdik?” şeklinde konuştu.
Ayrıca, Ummu İbrahim, akrabalarından birinin su doldururken, diğerinin sebze satarken hayatını kaybettiğini ve geride öksüz çocuklar bıraktıklarını da paylaştı.
“PLASTİKLERDEN ÇIKAN DUMAN PİŞİRDİĞİMİZ YEMEKLERE YAPIŞIYOR”
Üniversitenin konferans salonunun bulunduğu alanda ise başka bir grup, yemek ve ekmek pişirmek için mücadele veriyor. Odun bulamadıkları için yiyeceklerini plastikleri yakarak pişiren Reca Selim, “Plastiklerden çıkan duman ve is, pişirdiğimiz yemeklere, ekmeğe, kaynattığımız suya yapışıyor ve bunu zorunlu olarak tüketmek zorunda kalıyoruz.” şeklinde ifade etti.
“İNSAN GİBİ YAŞAYACAK YERİMİZ YOK”
Beyt Hanun’dan bir sakin olan Nesrin el-Kefarne, en az 10 kez göç etmek zorunda kaldığını belirterek, “Yaşam için gerekli olan temel ihtiyaç maddelerinden hiçbirine sahip değiliz. Su, gaz, yiyecek yok. Ancak yemek içmek, giyinmek ve barınmak da bizim hakkımız. Sokakta yaşıyoruz. İnsan gibi yaşayacak bir yerimiz yok.” diyerek durumlarını anlattı.