Papa Franciscus Hayatını Kaybetti, Yeni Seçim Başlıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Papa Franciscus, bu sabah 88 yaşında hayatını kaybetti. Vatikan, Papa’nın ölüm nedenini ve vasiyetini kamuoyuna duyurdu.

Vatikan Şehir Devleti Sağlık ve Hijyen Birimi Direktörü Prof. Andrea Arcangeli tarafından yayımlanan rapora göre, Papa, yerel saatle 07.35’te Vatikan’daki Santa Marta Konukevi’ndeki dairesinde vefat etti.

ÖLÜM NEDENİ: İNME VE KALP YETMEZLİĞİ

Papa Franciscus’un ölüm nedeninin inme, komaya girme ve geri döndürülemez kalp yetmezliği olduğu kaydedildi. Bunun yanı sıra daha önceki sağlık sorunlarından dolayı geçirdiği akut solunum yetmezliği, polimikrobik çift taraflı zatürre, yüksek tansiyon ve diyabet gibi durumların da etkili olduğu bildirildi.

PAPA FRANCISCUS’UN VASİYETİ

Vatikan, Papa Franciscus’un vasiyetini de açıkladı. Papa, Roma’da her seyahatten önce ve sonra dua ettiği Azize Büyük Meryem (Santa Maria Maggiore) Bazilikası’nda defnedilmek istemiştir. Ayrıca mezarının sade bir şekilde, üzerinde yalnızca “Franciscus” yazacak biçimde olmasını arzuladığı ifade edildi.

Akşam saatlerinde Vatikan’ın Aziz Petrus Meydanı’nda Papa Franciscus’un anısına dua etkinliği düzenlendi. Meydanda toplananlar, Papa’yı alkışlayarak anma gerçekleştirdi.

İtalya Kültür Bakanlığı, Papa’nın anısına Roma’nın simgesel yapısı Kolezyum’un ışıklarını kapattığını da bildirdi.

PAPA FRANCISCUS, 100 YILDIR VATİKAN’A GÖMÜLMEYEN İLK PAPA OLACAK

Santa Maria Maggiore Bazilikası, Roma’daki dört papalık bazilikasından biri olarak öne çıkıyor ve Meryem Ana’ya adanmış en büyük bazilika olarak biliniyor. Papa Francis, 1914’ten bu yana Vatikan’a gömülmeyen ilk papa olarak tarihe geçecek.

CENAZE TÖRENİ NE ZAMAN?

Kilise kurallarına göre, Papa Franciscus’un cenaze töreninin ölümünden dört ila altı gün arasında gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, cenaze töreninin 25 Nisan Cuma veya 27 Nisan Pazar günlerinden birinde yapılması bekleniyor.

Ayrıca, Papa’nın ölümünden sonra 15 ila 20 gün içinde, bu durumda 6-10 Mayıs tarihlerinde Kardinaller Meclisi’nin yeni Papa’yı seçmek üzere ilk oturumunu yapması öngörülüyor. İtalyan basınında, seçici kardinallerin erken varlığı halinde papalık seçimlerinin (Konklav) öne alınabileceği iddiaları da yer alıyor.

PAPA FRANCISCUS, SOLUNUM YOLU RAHATSIZLIKLARIYLA MÜCADELE EDİYORDU

Şubat ayında geçirdiği şiddetli bronşit sebebiyle 14 Şubat’ta Roma’daki Gemelli Hastanesi’ne yatırılan Papa, burada çift taraflı zatürre teşhisiyle 38 gün boyunca tedavi görmüştü ve 23 Mart’ta taburcu edildi. Taburculuğun ardından 2 aylık bir dikkat dönemi geçirmesi gerektiği belirtilmişti.

Papa’nın doktorlarından Prof. Sergio Alfieri, 25 Mart’ta verdiği bir demeçte, Papa’nın hastanede kaldığı sırada iki kez ölüm tehlikesi atlattığını ifade etmişti. Kardinal Joseph Farrell, bu sabah yaptığı basın açıklamasında Papa Franciscus’un yerel saatle 07.35’te hayata gözlerini yumduğunu duyurdu.

YENİ PAPA SEÇİMİ: KONKLAV

Papa Francis’in vefatından sonra Vatikan’da “Sede Vacante” (Boş Makam) dönemi başlamıştır. Cenaze töreninin 4 ila 6 gün içinde yapılması beklenmektedir. Defin işlemi öncesi, Papa’nın naaşı Vatikan’daki San Pietro Bazilikası’nda ziyarete açılacak.

Yeni papa seçilene kadar Vatikan’ın idari işleri Amerikalı Kardinal Kevin Farrell tarafından yürütülecek. En kıdemli kardinal olan 80 yaş altındaki kardinallerden oluşan Kardinaller Meclisi’nin Dekanı Kardinal Giovanni Battista Re, yeni papa seçimi için 80 yaş altındaki tüm kardinalleri Roma’ya davet edecek.

Konklav sürecinin 15-20 gün içinde başlaması öngörülüyor. Ocak itibarıyla yapılacak seçimde katılacak kardinal sayısının 252 olduğu ve bunlardan 135’inin seçime katılması bekleniyor. Kardinaller, seçim süresince Vatikan’daki Casa Santa Marta misafirhanesinde konaklayacak ve dış dünyayla iletişimleri kesilecektir.

YENİ PAPA SEÇİM SÜRECİ VE ÖNE ÇIKAN KARDİNALLER

Yeni Papa, Sistine Şapeli’nde 80 yaş altındaki kardinallerin katılımıyla gizli oylama ile seçilecektir. Seçim sırasında üçte iki çoğunluğun sağlanması gerekecek. Her oylamadan sonra Sistine Şapeli’nin bacasından çıkan duman, seçim sonucunu halka duyuracaktır. Siyah duman, seçim yapılmadığını belirtirken, beyaz duman yeni Papa’nın seçildiğini simgeliyor. İlk 34 tursonrasında hâlâ bir sonuç alınamazsa, en fazla oyu alan iki aday arasında son bir oylama yapılacaktır.

Seçim tamamlandığında Kardinaller Meclisi’nin Dekanı Giovanni Battista Re, Aziz Petrus Bazilikası’nın balkonundan “Habemus papam” (Bir papamız var) ilanını yapacak ve yeni Papa halkı selamlayacaktır.

Yeni papa seçiminde öne çıkan isimler arasında, Budapeşte ve Macaristan Başpiskoposu 72 yaşındaki Kardinal Peter Erdo, Alman Piskoposlar Konferansı’nın eski başkanı 71 yaşındaki Kardinal Reinhard Marx, Kanadalı Kardinal Marc Ouellet, 70 yaşındaki İtalyan Kardinal Pietro Parolin, 69 yaşındaki ABD’li Kardinal Robert Prevost, Vatikan’ın Ayinler Ofisi’nin emekli başkanı 79 yaşındaki Kardinal Robert Sarah ve 67 yaşındaki Filipinler Kardinali Luis Tagle yer alıyor.

EN UZUN KONKLAV BIN 6 GÜN SÜRDÜ

Konklavın süresi belirsizdir. Papa 12. Pius’un seçildiği 1939 yılındaki seçim, 2 gün süren en kısa Konklav olarak kaydedilirken, 1268 yılında İtalya’nın Viterbo kentinde yapılan ve bin 6 gün süren Konklav ise en uzun süre olarak bilinmektedir.

Papa Franciscus’un vefatının ardından Vatikan’da, papalar öldüğünde öngörülen süreç başlatılmıştır. Vatikan’ın resmi yayın organı Vatican News’in haberine göre, dün akşam saat 20.00’da ölüm ilanı duyurulmuş ve cenaze işlemleri başlamıştır.

Bu süreçte, Kamerlengo kardinal Kevin Farrell, Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin ve Başpiskopos Edgar Pena Parra, Papa Franciscus’un konutunu ve Papalık Sarayı’ndaki odalarını mühürlemiştir. Ayrıca, papalık mührü olan “balıkçı yüzüğü” de imha edilmiştir. Vatikan resmi web sitesi durumu “Sede Vacante” olarak güncelleyerek halkı bilgilendirmiştir.

Öte yandan, Kardinaller Kongregasyonu, Papa Franciscus’un cenaze töreni için ilk toplantısını bu sabah gerçekleştirmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Papa Franciscus Hayatını Kaybetti, Yeni Seçim Başlıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!