HABER7
Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Ursula Von Der Leyen, Özbekistan’da düzenlenen AB-Orta Asya Zirvesi’nde Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan ile bir araya gelerek 12 milyar avroluk bir anlaşma imzaladı.
Bu anlaşma çerçevesinde, katılımcı ülkeler Birleşmiş Milletler’in 541 ve 550 sayılı kararlarına destek vererek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne karşı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni Kıbrıs’ın “tek meşru hükümeti” olarak tanıma kararı aldı.
BM Güvenlik Konseyi’nin 4. Maddesi uyarınca, Türk devletleri Türkiye’yi Kıbrıs’ta resmi olarak “işgalci güç” olarak kabul etmiş sayıldı.
AB TARAFINDAN EKONOMİK BASKI
Konuya ilişkin Türkiye’den henüz resmi bir açıklama gelmemişken, AB’nin beş Orta Asya ülkesine ekonomik baskı yaparak bu kararı imzalatmaya çalıştığı iddia ediliyor.
Kırgızistan ve Tacikistan’ın, Avrupa Birliği’nin ekonomik baskıları nedeniyle bildirideki ilgili bölümlere destek vermek zorunda kaldığı ileri sürüldü.
AB’nin, bildiriyi imzalayan ülkelere yardım ve yatırımı durdurma tehdidinde bulunduğu bilgisi aktarılırken, Özbekistan’la Geliştirilmiş Ortaklık Müzakerelerini durdurmak ve yatırımları askıya almakla tehdit ettiği kaydedildi.
TÜRKMENİSTAN TARAFSIZLIK STATÜSÜ KAPSAMINDA ÇEKİNCE KOYDU
Öte yandan Kazakistan, herhangi bir yaptırıma maruz kalmadığını ve bu kararı bağımsız bir şekilde aldığını belirtti. Diplomatik kaynaklar, Kazakistan’ın da arka planda baskı altında kaldığını öne sürdü. Türkmenistan ise tarafsızlık statüsünden dolayı bildirideki Kıbrıs ile ilgili ifadelere çekince koyduğunu açıkladı.
Türkmenistan, 12 Aralık 1995 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 185 ülkenin oybirliğiyle “Daimi Tarafsızlık Statüsü” kazanmış bir ülke olarak, bu nedenle herhangi bir taraf olmadığını ifade etti.
AİLE İÇİ MESELE KAMUOYUNA YANSITILMADAN ÇÖZÜLECEK
Türkiye, beş ülkenin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik almış olduğu karara ilişkin kamuoyunda herhangi bir açıklama yapmazken, kapalı kapılar arkasında diplomatik tepkiler verdiği iddia ediliyor.
Türk Hükümeti’nin, Türk Devletleri’ne basın önünde tepki göstermesinin, Rum kesimi ve Yunanistan’ın elini pekiştirme ihtimali bulunduğu değerlendiriliyor. Ankara, bu durumu “aile içi mesele” olarak nitelendirirken, sorun çözümü için sessiz bir şekilde adımlar atıldığı bildirildi.
Bu arada, AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı’nın Özbekistan’a planlanan ziyaretini ertelediği öğrenildi.