2023 yılı, Avrupa’da en sıcak yıl olarak kaydedildi. Uzmanlar, bunun büyük ölçüde iklim değişikliği etkisiyle olduğunu belirtiyor. AB’nin iklim değişikliği programına göre, geçen yıl Avrupa genelinde sıcaklıklar ortalamanın 1°C üzerinde seyretti. Bu durum, kaydedilen en sıcak eylül ayı da dahil olmak üzere yılın 11 ayında devam etti. 2023’te, insan refahını etkileyebilecek kadar şiddetli ve ölümcül olabilen ‘aşırı sıcaklık stresi’ ile rekor sayıda gün yaşandı.
Avrupa, dünyanın en hızlı ısınan kıtası olarak tanınıyor. Uzmanlar, bu durumun kontrol edilemeyen yangınlara, kuraklıklara ve aşırı hava olaylarına yol açabileceğine dikkat çekiyor. Copernicus İklim Servisi’ndeki bilim insanları, 2023’ün küresel olarak kaydedilen en sıcak yıl olduğunu doğrularken, aynı zamanda Avrupa’da da rekor sıcaklıkların kaydedildiğini belirtiyor.
2023 ve 2020 yılları, Avrupa’nın en sıcak yılları olarak tarihe geçti. Avrupa’nın ortalama yüzey hava sıcaklığı, 1991-2020 ortalamasından 1°C daha yüksekti. Bu durum, uzun vadeli kalıcı bir değişimi işaret ediyor. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte, Avrupa’da ölümler yüzde 30 oranında arttı. Özellikle Fransa’da, sıcak hava nedeniyle 5 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Deniz yüzeyi sıcaklığı konusunda da endişe verici sonuçlar ortaya çıktı. Avrupa’daki okyanuslarda, deniz yüzeyi sıcaklığı rekor düzeyde yüksekti. Kar yağışının azalması kayak kalitesini etkilerken, Alplerdeki buzulların hacmi yaklaşık yüzde 10 oranında azaldı.
Copernicus İklim Servisi, hükümetleri çevre dostu enerji kaynaklarına yönlendirmekte ve karbon emisyonlarını azaltmada yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmektedir. Rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji kaynakları, daha sert hava koşullarında bile faydalı olabilir. Örneğin, 2023 yılının Ekim’den Aralık’a kadar olan döneminde artan fırtına faaliyetleri, rüzgar enerjisi üretimine olumlu katkıda bulundu.