Geçtiğimiz aylarda muhalif grupların Şam’ı ele geçirmesi, 61 yıl süren Baas rejiminin sona ermesiyle sonuçlandı. Bu gelişmenin ardından Beşar Esad, Rusya’ya sığınmak zorunda kaldı.
Şu anda, bu tarihi gelişmeleri kutlayan Suriyeliler’in yanı sıra, yurt dışında yaşayan birçok Suriyeli de ülkelerine dönüş için hazırlıklara başladı.
RAKAMLAR AÇIKLANDI
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Celine Schmitt, BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısına çevrim içi olarak katılarak önemli bilgiler paylaştı.
“400 BİN SURİYELİ GERİ DÖNDÜ”
Schmitt, “8 Aralık 2024’te Beşar Esad rejiminin devrilmesiyle birlikte, komşu ülkelerden yaklaşık 400 bin Suriyeli mülteci geri döndü.” ifadesini kullandı. Ayrıca, ülke içinde yerinden edilmiş 1 milyondan fazla kişinin de evlerine döndüğünü kaydetti.
“YARDIMLARA İHTİYAÇ DUYACAKLAR”
Schmitt, yaz döneminin gönüllü geri dönüşler açısından kritik bir dönem olduğunu ve bu geri dönüşlerin başarılı olabilmesi için Suriyelilerin barınma, geçim kaynakları ile hukuki yardım konularında desteğe ihtiyaç duyacağını vurguladı.
Ayrıca, geri dönüşlerin bazı riskler taşıdığını belirten Schmitt, gerekli finansmanın sağlanmaması hâlinde bu yıl için planlanan 1,5 milyon kişinin geri dönemeyebileceği ve dönenlerin yeniden yerinden edilme tehlikesi ile karşılaşabileceğini de dile getirdi.
“7,4 MİLYONDAN FAZLA SURİYELİ YERINDEN EDİLMİŞ DURUMDA”
Suriye’ye yönelik insani yardım aktörlerine sağlanacak desteğin, istikrar açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Schmitt, “BMMYK’nın karşılaştığı ciddi finansman kesintileri, milyonlarca hayatı riske atıyor. Suriye’de yaklaşık 16,7 milyon kişi, bir tür insani yardıma ihtiyaç duymakta ve 7,4 milyondan fazla Suriyeli hâlâ ülke içinde yerinden edilmiş durumda.” şeklinde konuştu.