Adana Kültür Yolu Festivali, her yaştan ziyaretçiye hitap eden etkinlikleriyle Adanalılarla buluşmaya devam ediyor. Festivalin ikinci günü, çeşitli etkinliklere olan ilgiyle merak uyandırdı. Festivalin önemli noktalarından biri olan Adana Müze Kompleksi, bu günde de sanat tutkunlarını ağırladı.
Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bir parçası olarak geçen yıl İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da sanatseverlerle buluşan dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso’ya ait eserlerin yer aldığı “Pablo Picasso: Yaratılış Her Şeydir” Sergisi, bu yıl Adana Müze Kompleksi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Müze içinde sergilenen “Köklere Yolculuk” ve “Seyyah: Anadolu Medeniyetleri” adlı dijital eserler, her kesimden izleyicinin ilgisini çekti.
FİLİSTİN MÜCADELESİNE SAYGI DURUŞU: “HÂLÂ YAŞIYORUM”
Adana Kültür Yolu Festivali, bu yıl da Filistin mücadelesine dikkat çekmek amacıyla özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratör Samed Karagöz tarafından hazırlanan “Hâlâ Yaşıyorum” sergisi, 15 Filistinli sanatçının eserlerinden oluşuyor ve Adana Büyükşehir Belediyesi Konser ve Tiyatro Salonu Fuayesi’nde sanatseverlerle buluştu. Çağdaş Filistin sanatını sergileyen bu koleksiyon, tarih, direniş ve umut temalarının işlenmesi ile dikkat çekiyor.
Adını Gazze’li sanatçı Maisara Baroud’un aynı isimli eserinden alan bu sergi, Baroud’un yaşam hikayesinden ilham almakta. Gazze’de yaşayan sanatçı, sosyal medya hesabında “Hâlâ yaşıyorum” notuyla paylaşımda bulunarak takipçilerine yaşadığını hatırlatmayı sürdürüyor. Festivalin ikinci günü, Türkiye Kültür Yolu Festivali Genel Direktörü Selim Terzi ve AK Parti Adana İl Başkanı Tamer Dağlı, sergiyi gezerek Küratör Samed Karagöz’den eserler hakkında bilgi aldı.
TİYATRO, OPERA, SÖYLEŞİ…
Festival, Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi’nin sahneye koyduğu performanslarla da zenginleştiriliyor. İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen ve tüketim kültürünü sorgulayan “Lysistrata” adlı tiyatro oyunu 01 Burda PGM’de sanatseverlerle buluştu.
Ankara Devlet Tiyatrosu’nun “Deli İbrahim Divanı” isimli oyunu ise Köstence Adası’nda dalyancılıkla geçimini sağlayan halk ile daha fazla kazanç peşinde koşan ileri gelenleri arasında geçen çatışmayı ele aldı ve Adana Devlet Tiyatrosu DT Sahnesi’nde sahnelendi.
Yetkin Dikinciler’in yönlendirmesiyle gerçekleştirilen “Şairlerden Şarkılar” konseri, sanatseverlere unutulmaz anlar yaşattı. Edebiyatın en güzel dizeleri, Nazende Çoksesli Türk Müziği Korosu eşliğinde müziğe dönüştürüldü. Ayrıca, Adana İl Halk Kütüphanesi’nde “Yazar Odası” etkinliği düzenlenerek Orhan Kemal, Yaşar Kemal ve Muzaffer İzgü gibi önemli edebiyat isimleri üzerine konuşuldu.
Adana Müze Kompleksi Meydanı Açık Hava Sahnesi’nde, sanatçı Tuğçe Yılmaz’ın verdiği konser izleyicilere keyifli anlar sundu.
ÇOCUKLAR İÇİN FESTİVAL
Merkez Park’ta oluşturulan “Çocuk Köyü”, çeşitli aktiviteler ve atölye çalışmalarıyla minik ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Festivalin ikinci gününde çocuklar, Aşık-Maşuk ve Adnan Abi ile “Cesaretimiz Ayakta” etkinliklerine katılarak eğlenceli vakit geçirdi. Ayrıca, Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin sahneye koyduğu çocuk müzikali “Bremen Mızıkacıları” Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gösterim yaptı ve çocuklara unutulmaz anlar yaşattı. Adana Müze Kompleksi Eğitim Atölyesi Bahçesi’nde ise Nazan Sarıca’nın “Müzede Renkler Var” etkinliği ile çocuklar yaratıcılıklarını geliştirdi.
SANAT SOKAKTA
01 Burda AVM ve M1 Adana AVM’de kurulan piyanolarda, genç yetenekler “Sen de Çal” projesi kapsamında performans sergilemeyi sürdürmektedir. Ayrıca, sokak sahnesinde Çukurova Üniversitesi Turkuaz Cafe ve Millet Bahçesi’nde de genç müzisyenler, performanslarını dinleyicilerle buluşturdu.
SEFO ADANA’YA GELDİ
Festivalin ikinci günü, ünlü sanatçı Sefo’nun konseriyle sona erdi. Merkez Park’ta Adanalılarla buluşan Sefo, 100 bini aşkın izleyiciye unutulmaz bir performans sergiledi. “Bilmem mi?”, “Bonita”, “Affettim”, “Kördüğüm” gibi sevilen parçalarını dinleyicileriyle birlikte seslendirdi.