Dünya Bankası, Türkiye’nin Şubat 2023’te yaşadığı depremlerin ardından etkilenmiş bölgelerde istihdam yaratmak ve işletmeleri desteklemek amacıyla bir finansman programı açıklamıştır.
500 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Yapılan duyuruda, Türkiye’nin deprem bölgelerinde kapsayıcı istihdam olanakları sağlamak ve ekonomiyi yeniden canlandırmak amacıyla toplamda 500 milyon dolar değerinde bir finansman sağlanacağı ifade edilmiştir.
Açıklamada, depremlerin etkilenen illerde iş gücü piyasasındaki yapısal sorunları daha da derinleştirdiği dile getirilmiş ve onaylanan Kayıtlı İstihdam Yaratma-2 Projesi ile küçük ve orta ölçekli işletmelere destek verilmesinin hedeflendiği, bu projenin kadın ve gençler için yaklaşık 17 bin yeni veya daha iyi iş imkanı oluşturmayı amaçladığı belirtilmiştir.
ŞİRKETLERE UZUN VADELİ FİNANSMAN SUNULACAK
Açıklamada, şirketlerin finansmana erişimindeki kısıtlamaların istihdam yaratımını olumsuz etkilediği vurgulanarak, bu zorluğun üstesinden gelmek için projenin depremden zarar gören illerdeki KOBİ’lere odaklanarak uzun vadeli finansman sağlaması gerektiği ifade edilmiştir.
Bankanın açıklamasında, bu proje sayesinde şirketlerin kayıtlı istihdam koşullarının iyileşmesi, üretkenliğin artırılması ve iş gücü talebinin yükseltilmesi beklentisi dile getirilmiştir.
“İSTİHDAM FIRSATLARININ SUNULMASI YÖNÜNDEKİ ÖNEMLİ ADIM”
Duyuruda, bu projenin Türkiye’nin depremden etkilenen bölgelerine yönelik kapsamlı bir Dünya Bankası paketinin parçası olduğu ve ekonomik canlanmayı teşvik edecek daha geniş kapsamlı çabaları desteklediği bilgisi paylaşılmıştır.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, projenin detayları hakkında yaptığı açıklamada, “Dünya Bankası, depremlerin meydana geldiği günden bu yana Türkiye’nin yanındadır ve afet riski yönetimi ile yeniden inşaya dair uluslararası tecrübelerini paylaşmaktadır. Bu proje, yerel ekonomilerin yeniden inşası ve kayıtlı sektörde istihdam fırsatlarının artırılması açısından atılan önemli bir adımdır.” yorumunda bulunmuştur.